Försäljningsrekord av skånska lägenheter

Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.
Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.

Bostadsmarknaden är hetare än någonsin förr.

Åtminstone var den det i juli månad.

Både i Malmö och i Skåne såldes fler bostadsrätter än tidigare år.

– Det är en väldigt speciell marknad, sommar och juli månad, säger Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.

Priserna på bostadsrätter i Stor-Malmö gick i juli upp med fyra procent, tack vare de många köpen bland Lundastudenter. Men månaden innebar också rekordmånga försäljningar.

Juli är normalt sett en svag försäljningsmånad men både i Skåne och i Malmö var juliförsäljningen den högsta som Hemnet, vars statistik sträcker sig till 2014, noterat.

– Normalt sett går bostadsrättsmarknaden ner tydligt i juli när många har semester. Både vad gäller hur mycket som läggs ut och hur mycket som avslutas, men så har det inte alls varit, säger Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.

”Inte ens en nedgång”

Han fortsätter:

– I Skåne är det inte ens en nedgång från juni till juli vad gäller sålda bostadsrätter. Det är en väldigt speciell marknad, sommar och juli månad.

Både i juni och juli såldes det betydligt mer bostadsrätter än det normalt sett gör på den tiden av året.

I Skåne såldes 35 procent fler lägenheter i juli 2020 jämfört med juli 2019, medan motsvarande siffra i Malmö var 33 procent.

Erik Holmberg pekar på två skäl till det hela.

”Ett högt utbud”

Dels att den nervositet kring bostadsmarknaden som fanns i början av coronapandemin har släppt, vilket gör att det återigen råder en optimism kring prisutvecklingen, samt att många semestrat i Sverige och därmed haft en närhet till sitt kommande boende.

– Det är delvis en lättnad på marknaden, att fler vågar, i kombination med att fler helt enkelt varit hemma under sommaren, säger Holmberg.

Effekterna har märkts av på både köp- och säljsidan.

– Det har funnits ett högt utbud vilket legat till grund för de höga säljvolymerna.

Varit en V-kurva

Vändningen har varit kraftig gentemot hur det såg ut i våras.

– Det är klart när man tittar tillbaka på våren, när det såg som mest dystert ut, har det verkligen varit en tydlig återhämtning på bostadsmarknaden.

Han jämför utvecklingen med en V-kurva, där det snabbt gick ner och därefter kvickt upp igen.

– Vi får se vad som händer i höst. Vi är mitt inne i det här och det kan komma nya bakslag men nulägesbilden är positiv för bostadsmarknaden.

Publisert:

LÄS VIDARE