Anhöriga smyger in på äldreboenden

Av: TT

Publicerad:
I slutet av mars beslutade regeringen om ett allmänt besöksförbud på äldreboenden. Men i Mölndal har ganska många anhöriga trotsat förbudet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I slutet av mars beslutade regeringen om ett allmänt besöksförbud på äldreboenden. Men i Mölndal har ganska många anhöriga trotsat förbudet. Arkivbild.

Anhöriga smyger sig in på äldreboenden med besöksförbud, knuffar bort personal eller klättrar in genom fönster.

Mölndals kommun, söder om Göteborg, slår larm om att besöksstoppet på äldreboenden under pandemin inte respekteras.

Flera incidenter har inträffat och nu vädjar kommunen om förståelse för besöksförbudet.

"I de flesta fall handlar det om att arga anhöriga har knuffat undan personalen och tagit sig förbi dem. Några har smugit sig in på avdelningen genom att gömma sig. En anhörig tog sig in via en balkong med hjälp av en stege", säger Christina Wadell, områdeschef för äldreboenden, enligt kommunens hemsida.

Det har dock inte blivit direkta bråk mellan personal och anhöriga.

– Jag har själv haft flera samtal och många tycker att just de ska få komma in, man har alltid skäl till varför, säger Christina Wadell till Mölndals-Posten.

I slutet av juni gav Folkhälsomyndigheten klartecken för att symtomfria personer med påvisade antikroppar mot covid-19 kan få besöka sina äldre. Men i Mölndal görs inga sådana undantag, eftersom det anses vara svårt för personalen att bedöma de intyg om tester som anhöriga visar upp.

Däremot tillåts besök utomhus med plexiglasskydd, och besök till personer i livets slutskede.

Enligt Christina Wadell har Mölndal kunnat hålla sina äldreboenden relativt fria från coronasmitta.

Publicerad: