Ny film visar livrädd George Floyd – innan han kvävs till döds

Exklusivt filmmaterial visar hur en vettskrämd George Floyd vägrar kliva ur bilen på polisens uppmaning.

På frågan ”Ni skjuter mig väl inte om jag kommer ut?” svarar polisen nej.

Minuter senare har han dött.

– Snälla, snälla, skjut mig inte.

– Förlåt, snälla, skjut mig inte.

– Snälla, skjut mig inte, jag har inte gjort något.

Det är i en ny exklusiv film, först publicerad av Daily Mail, som händelseförloppet i början av det polisingripande som skulle komma att leda till 46-åriga George Floyds död nu kan följas minut för minut.

Riktar vapen mot huvudet

I filmen, som kommer från kroppskameror på poliserna Thomas Lane and Alex Kueng som var först vid platsen, syns Floyd sitta vid ratten i sin bil på parkeringen i Minneapolis. Poliserna hade ryckt ut efter larm om att Floyd hade försökt använda en falsk 20-dollarsedel för att köpa cigaretter.

Poliserna knackar på fönsterrutan och när Floyd öppnar, riktas ett vapen mot hans huvud och han uppmanas att stiga ur bilen.

Floyd, uppenbart livrädd, upprepar gång på gång gråtandes att han inte vill bli skjuten, och vägrar kliva ur bilen. Till sist frågar han om polisen kommer att skjuta honom om han kommer ut.

– Nej, vi kommer inte att skjuta dig, svarar polisen.

Poliserna kämpar sedan med att sätta handklovar på Floyd, som gör motstånd och vägrar att följa med in i polisbilen och panikslaget upprepar att han lider av klaustrofobi.

Poliserna Derek Chauvin och Tou Thao kallas in för förstärkning. Medan Floyd gör motstånd hamnar han liggandes på asfalten med polisen Derek Chauvins knä mot sin nacke under nio minuter.

– Min mage gör ont. Min nacke gör ont. Allt gör ont. Jag behöver vatten eller någonting, snälla, säger Floyd.

– Sluta prata då. Sluta skrik. Det går åt väldigt mycket syre när man pratar, svarar polisen Chauvin.

Innan George Floyd tappar medvetandet upprepar han 16 gånger ”jag kan inte andas”, den mening som kommit att skanderas om och om igen världen över efter händelsen i massprotester och Black lives matter-rörelsen mot polisens övervåld mot svarta.

Floyd avled senare av sina skador från polisingripandet.

Filmen har läckt

I det nya filmmaterialet, som består av 18 minuter film från polisen Alex Kueng och 10 minuter film från polisen Thomas Lane, hörs Floyd desperat förutspå hur det ska sluta.

– Jag kommer att dö här. Säg till mina barn att jag älskar dem. Jag är död, säger han.

Filmmaterialet släpptes redan i mitten av juli men en domare i Minneapolis beslöt att videon endast skulle kunna ses i domstol, vilket inneburit att få personer har haft tillgång till bilderna. Men nu har den alltså läckt till Daily Mail, för världen att ta del av.

Polisen Derek Chauvin har åtalats för dråp på George Floyd, och de övriga tre poliserna åtalas för medhjälp till dråp. George Floyd dog den 25 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE