Ny rapport: Hemarbetande mest mörkrädda

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vad du jobbar med kan berätta om du är mörkrädd eller inte.

Är du till exempel företagare så är du troligast inte särskilt rädd för mörker. Det visar en ny rapport från Tillitsbarometern.

Forskningen som gått till botten med vilka som är mest mörkrädda heter Tillitsbarometern. Bakom projektet är ett samarbete mellan Ersta Sköndal Bräcke högskola och Länsförsäkringars forskningsfond.

Med hjälp av SCB har de tittat närmare på kopplingen mellan trygghet, tillit och anställning på arbetsmarknaden. Resultatet visar att din sysselsättning och anställningsform kan kopplas till hur rädd du är för mörkret.

Anställningsform påverkar

Totalt svarade 10 213 personer av över 26 000 tillfrågade runtom i landet. Hälften av de som ser sig som hemarbetande ser sig som mörkrädda i jämförelse med företagare där 19 procent är rädda för mörkret. Rapporten visar anställningsformen påverkar din upplevda trygghetskänsla. Av de som till exempel är timanställda är 33 procent rädda medan tillsvidareanställda är 21 procent mörkrädda.

1 av 2 | Foto: Kallestad, Gorm / TT
Kvinna ute sent på kvällen. Arkivbild.

– Det tydligt att en mer stabil position, till exempel egenföretagare och tillsvidareanställda, tycks vara kopplade till högre grad av såväl trygghet som tillit. De som är arbetslösa eller har en mer tillfällig anställningstyp tycka vara mer sårbara, säger Lars Trägårdh, professor i modern historia vid Ersta Sköndal Bräcke högskola och projektledare för Tillitsbarometern i ett pressmeddelande.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad: