Ambassadören försvarar Sverige: Strategin funkar här

Den svenska strategin mot corona har blivit nyheter världen över.

I USA har inte minst president Donald Trump flera gånger nämnt beslutet att inte stänga ner Sverige som ett skräckexempel.

Nu rycker den svenska USA-ambassadör in i debatten för att ”bringa klarhet i vad som faktiskt pågår i Sverige”.

Beslutet att inte stänga ner landet mer under den pågående pandemin har beskrivits som radikalt, slapphänt och kontroversiellt – något som inte passar ihop med bilden av den svenska välfärdsmodellen, skriver Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter i Los Angeles Times.

Världsnyheten Sverige

”Sverige betalar ett högt pris för beslutet att inte stänga ner”, twittrade president Donald Trump 30 april.

Medier som The Guardian försöker förstå sig på hur det kommer sig att biografer fortfarande tillåts visa filmer, ”trots alarmerande dödssiffror”. Franska Le Monde förklarar för fransmän i karantän hur skolorna håller öppet trots pandemin. Men trots omvärldens rapporteringar fortsätter inte livet som vanligt i Sverige, framhäver Karin Olofsdotter.

”Det är dags att bringa klarhet i vad som faktiskt pågår i Sverige”, skriver hon.

Despite reports to the contrary, Sweden is paying heavily for its decision not to lockdown. As of today, 2462 peopl… https://t.co/312xwic1Oe

”Strategin är rimlig”

Svenska smittskyddslagar baserar till stor del på frivilliga åtgärder och individuellt ansvar. Coronastrategin bygger på dessa principer och är rimlig i Sverige, skriver ambassadören:

”Men vi är ödmjuka nog att förstå att det låter mindre vettigt på andra platser, eftersom alla samhällen fungerar olika.”

Ett exempel på hur svenska myndigheter förlitar sig på rekommendationer, snarare än tvång, finns att hitta i hur vi vaccinerar barn.

I USA kräver i regel alla 50 delstater att barn vaccineras innan de kan börja skolan. Sverige i sin tur rekommenderar bara vaccinerna, som i slutändan bygger på frivillighet. Ändå, skriver Olofsdotter, är över 97 procent av alla barn i Sverige vaccinerade enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Svenska ambassadören Karin Olofsdotter skriver om den svenska strategin.
Svenska ambassadören Karin Olofsdotter skriver om den svenska strategin.

För tidigt för slutsatser

Eftersom alla länder rapporterar antalet döda och insjuknade i covid-19 annorlunda går det inte att jämföra vilken påverkan viruset haft i olika länder. Pandemin befinner sig också i olika faser världen över, skriver Karin Olofsdotter.
”Vi tror att kombinationen mellan frivilliga och beordrade åtgärder inte bara är mer hållbart för Sverige, utan också stärker oss i den långsiktiga kampen mot viruset”, avslutar hon.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE