Konstkupp mot Dalí-galleri i Stockholm

TT

Publicerad 2020-01-30

Flera skulpturer av Salvador Dalí blev bytet när konsttjuvar i natt slog till mot ett galleri på Östermalm i centrala Stockholm. Lågt räknat är pjäserna värda mer än två miljoner kronor.

Larmet gick klockan tio över fyra i morse, och polis och vaktbolag var snabbt på plats, berättar galleri Couleurs ägare Peder Enström för TT.

Personerna tog sig in genom att krossa rutan i entrédörren. Tjuvarna kom över mellan tio och tolv dyrbara skulpturer av den spanske konstnären Salvador Dalí, som tillfälligt var utställda på galleriet.

– Du ser podierna här, de är tomma. De har tagit samtliga skulpturer, säger Peder Enström.

Skulpturerna var mellan 40 och 50 centimeter höga, så kallad table size, berättar han.

– De var värda mellan 200 000 och 500 000 kronor styck. Så det är ganska mycket pengar. Det är för jävligt.

"Tror de fick panik"

TT har talat med en kvinna som bor precis mitt emot konstgalleriet. Hon väcktes av ett larm som tjöt men tänkte att det var ett billarm.

– Sedan lät det som att det var några ungdomar ute och stökade men jag tittade inte ut eftersom jag trodde det var någon som hade sparkat på en bil.

Sedan hörde hon flera mansröster.

– Det lät som att de kanske fick lite panik. Det kändes som att det var tre stycken.

Dalí-skulpturerna kommer från Schweiz och hade stått i galleriet i tio dagar, berättar Peder Enström. På lördag var det tänkt att utställningen skulle plockas ned.

– Nu blev det lite tidigare, konstaterar han.

Rubricering: Grov stöld

Polisens tekniker har finkammat brottsplatsen, gått igenom dörren och plockat ut den krossade rutan.

Det finns uppgifter om att tjuvarna lämnade platsen i en bil. Galleriet är avspärrat och en förundersökning har inletts med rubriceringen grov stöld. Polisen undersöker också om gärningspersonerna fångats av någon övervakningskamera.

Enligt Kenneth Mandergrehn, tidigare polis och expert på kulturarvsbrottslighet, är det ovanligt med stora konstkupper i Sverige.

– Internationellt sett så försvinner en hel del saker, men Sverige har varit någorlunda förskonat på senare år i alla fall.

Maria Ellior, samordnare för området kulturarvsbrott vid polisens Nationella operativa avdelningen (Noa), säger att det stulna Dalí-godset kommer vara svårt att sälja.

– Åtminstone här i Sverige. Sannolikt kommer föremålen att bli internationellt efterlysta, då har de möjlighet att ges ytterligare uppmärksamhet och dessutom över hela världen.

Sa upp vaktbolag

Enström berättar att man annonserat om utställningen och att många besökt den. Skulpturerna finns i 350 exemplar och är numrerade, därmed tror han att de ska gå att spåra.

– Det kommer att bli ett problem för dem.

Han anlitade ett vaktbolag som suttit precis utanför galleriet mellan 23 och 05 fram till i tisdags natt.

– Men det kontraktet sa vi upp i tisdags för dels kostar det massor av pengar och tisdag var en viktig dag för då skulle diverse saker ut till olika människor, och sedan när det var över var det bara några dagar kvar och då tänkte jag att de kanske skulle låta mig få vara ifred. Men det gjorde de inte.

Följ ämnen i artikeln