Chantal utsatt för rasistattack på Ica: ”Skrek ’åk till Afrika’”

Chantal Binua skulle betala sina varor på Ica Maxi i Härnösand när mannen bakom henne gick till attack.

Framför kunder och personal spottade han ur sig skällsord och svordomar mot Chantal upprepade gånger. Ingen reagerade.

– Jag kände mig ensam och rädd trots att jag var omringad av människor, säger Chantal Binua.

I fredags satte sig Chantal Binua, 34, i bilen tillsammans med sin sexåriga dotter och två kusiner för att åka och köpa lite fredagssnacks.

I kassan på Ica Maxi strulade Chantals bankomatkort. Kassören frågade om det gick bra att parkera hennes kvitto och ta nästa kund.

– Jag sa absolut. Då hör jag hur mannen bakom mig säger: ”Jävla neger”, säger Chantal Binua.

Hon kollar upp, chockad, och frågar mannen vad han precis sa.

– Då börjar han skrika åt mig: ”Jag är så jävla trött på er afrikaner. Ni kommer bara hit för att utnyttja systemet. Gör mig en tjänst – åk hem till Afrika”.

”Han var arg på för att jag är svart”

Chantal försökte säga till mannen att hon och hennes familj inte skulle åka någonstans. Men mannen fortsatte skrika och följde efter henne ut på parkeringen, skriver Allehanda.

– Han betedde sig som om vi kände varandra. Som om han väntat på att få skälla ut mig. Men jag har aldrig sett honom förut, säger Chantal och tystnar innan hon fortsätter:

– Han var så arg. Så arg på mig bara för att jag är svart.

Chantal bad sin dotter sätta sig i bilen. I samma stund dök Euglen Bejte, 25, upp och går fram mot mannen. Han stod i en annan kassa inne på Ica och förstod att något var fel.

– Jag såg hur Chantal reagerade, jag såg att hennes dotter var rädd.

Chantal om Euglen Bejte: ”Han var min hjälte. Han visade civilkurage, att det inte okej att behandla andra människor illa”.
Chantal om Euglen Bejte: ”Han var min hjälte. Han visade civilkurage, att det inte okej att behandla andra människor illa”.
Ica Maxi i Härnösand där Chantal, 34, rasistattackerades av en man. Händelsen har polisanmälts.
Ica Maxi i Härnösand där Chantal, 34, rasistattackerades av en man. Händelsen har polisanmälts.

Ingen reagerade

Euglen säger att han försökte prata med mannen, men upplevde inte att det gick. I stället fick han själv motta skällsord och hot från honom. Men för honom var det självklart att agera.

– Det hade kunnat vara min son eller min mamma som blev utsatt. Man gör något om man kan. Men det som irriterade mig mest är att ingen annan reagerade. Inte ens personalen som jobbade där gjorde något, säger Euglen Bejte.

Chantal själv säger att hon stod och skakade av rädsla. Men ingen kom fram till henne i butiken.

– Det är det som känns mest skrämmande. Att man kan fara illa ut, utan att någon ingriper.

Euglen Bejte konfronterade mannen som gav sig på Chantal på Ica Maxi i Härnösand.
Euglen Bejte konfronterade mannen som gav sig på Chantal på Ica Maxi i Härnösand.

Ica: Vi ska stå upp för våra kunder

När Aftonbladet kontaktar Ica i Härnösand säger ägaren, Magnus Winges, att hans personal alltid ska stå upp för kunden och reagera när saker händer. Men att de, i det här fallet, brustit i sina rutiner.

– Det normala är att vi blir utsatta, inte kunderna. Det var en ny situation helt enkelt. Vi kommer vara tydligare med att våra anställda ska tillkalla hjälp i sådana här situationer framöver, säger Magnus Winges.

Chantal hoppas att ingen annan ska råka ut för det hon var med om. Men framförallt hoppas hon att fler ska våga säga ifrån.

– Ung, gammal, kvinna, man, svart, vit. Det spelar ingen roll. Ser vi någon som far illa måste vi säga ifrån.

Både Chantal och Euglen har polisanmält händelsen. Polisen har ännu inte identifierat mannen, men ska titta på övervakningsfilm från Ica Maxi, skriver Allehanda.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN