Första bekräftade virusfallet i Syrien

Av:  TT-AFP-Reuters

Personal från en hjälporganisation desinficerar sjukhuslokaler i staden Idlib för att försöka förhindra ett större coronavirusutbrott.
Personal från en hjälporganisation desinficerar sjukhuslokaler i staden Idlib för att försöka förhindra ett större coronavirusutbrott.

Regimen i Syrien meddelar att man upptäckt ett första fall av coronavirussmitta i det krigshärjade landet.

Det rör sig om en kvinna i 20-årsåldern som anlänt från utlandet, uppger hälsominister Nizar Yazij enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

Uppgifterna kommer sedan regimen nyligen började vidta åtgärder för att försöka hantera ett stundande utbrott. Bland annat har skolor, universitet, biografer och evenemangslokaler beordrats att stänga och bönemöten har förbjudits.

Efter nio år av krig som skördat över 380 000 människors liv och slagit landet i spillror är oron stor för att ett virusutbrott i landet skulle få allvarliga konsekvenser, inte minst i flyktingläger och i områden bortom regimens kontroll.

De senaste månaderna har striderna rasat som hårdast i rebellkontrollerade Idlibprovinsen. Ryssland, som strider på regimens sida, och Turkiet, som stöttar vissa rebellgrupper i området, nådde i början av mars en överenskommelse om eldupphör.

Deras gemensamma patrullering i Idlib fick dock avbrytas på måndagen på grund av säkerhetsproblem, uppger Rysslands försvarsdepartement.

Publisert:

LÄS VIDARE