Coronapandemin

Coronakrisen försatte Michelinkrog i konkurs

Av: 

Robert Rosén

Glädjen var en annan när Sven Jensen, en av ägarna till SAV, mottog Michelinstjärnan 2018.
Glädjen var en annan när Sven Jensen, en av ägarna till SAV, mottog Michelinstjärnan 2018.

NYHETER

Malmö har blott en restaurang kvar i Michelinguiden.

Det sedan SAV i Tygelsjö gått i konkurs.

– Det är 110 procent corona. Det är det som känns ännu mer förjävligt, säger delägaren Alexander Fohlin.

När Guide Michelin i förra månaden delade ut stjärnor till Nordens bästa restauranger gick Malmö från tre till två restauranger i den prestigefyllda guiden, då Bloom in the Park i Pildammsparken miste sin stjärna.

Nu är staden nere på en Michelinrestaurang.

I onsdags gick nämligen SAV i Tygelsjö i konkurs.

Den pågående coronakrisen blev dödsstöten för den hyllade restaurangen.

90 procent bokades av

– Det är såklart att det har varit hemska dagar för samtliga inblandade. Vi trodde verkligen inte att det skulle bli så här för sju-tio dagar sedan. Det kom väldigt abrupt. Men när 90 procent av bokningarna bokas av på några dagar så går det fort. Vi hade inte mycket till val till slut, säger Alexander Fohlin, som drivit restaurangen tillsammans med Sven Jensen.

Att tappa intäkterna för flera av årets viktigaste månader, mars-juni, gjorde att de till slut kände sig tvingade att fatta beslutet att ansöka om konkurs.

Då aktiekapitalet var förbrukat stod de inför valet att lägga ner eller gå in med egna pengar, någonting de kände var ett alltför stort risktagande med småbarn där hemma och i princip hela april avbokat.

Trots en tajt organisation, där ägarna själva stått för matlagningen, tvingas SAV ansöka om konkurs.

Buffert för krisen saknades

– Det är ingen restaurang man gör gigantiska pengar på. Det var vårt livsverk, vårt skötebarn, så alla pengar vi tjänat har vi återinvesterat i företaget. Det är inga höga löner och därför har man inte haft en buffert för att klara en kris som detta.

Alexander Fohlin fortsätter:

– Vi har velat avancera själva genom att höja kvalitén på råvarorna och renovera och ta hand om en gammal gård, som det ändå är. När det då kommer en sån här skördetröska som corona finns det inte en buffert som löser det när tappet blir så snabbt.

Restaurangen, som hade en stjärna i Guide Michelin, menar att de krispaket regeringen lanserat inte hjälpt småföretagare.

Tappet började i januari

Att det är coronaviruset som väl omkull dem, råder det ingen tvekan om.

– Tveklöst. Det är 110 procent corona. Det är det som känns ännu mer förjävligt, detta skulle inte hända, men vi kände av det redan tidigt i år, säger Fohlin.

När coronaviruset bröt ut i Kina i januari blev det allt färre utländska gäster. I slutet av februari och i mars slutade gästerna sedan att komma helt och hållet.

– Det här var corona för hela slanten.

Konkursen innebär att Vollmers, hemmahörandes ett stenkast från Lilla Torg, numera är Malmös enda representant i Guide Michelin.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Jashar, 89, kämpar i krisen – ”Det rann en tår”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Tygelsjö

Malmö

Guide Michelin

Konkurs

Coronaviruset