Swedbank i penningtvättsskandal

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken.

Det uppger storbanken på torsdagsmorgonen – bara en timme före årsstämman.

– De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken, säger Lars Idermark, styrelseordförande i Swedbank i ett pressmeddelande.

Det var vid ett styrelsemöte på torsdagsmorgonen som Swedbanks styrelse fattade beslutet att entlediga Birgitte Bonnesen från rollen som vd och koncernchef för storbanken.

Det uppger Swedbank i ett pressmeddelande en timme innan årsstämman ska börja.

– De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen. Med det sagt har Birgitte Bonnesen under sina tre år som vd gjort en betydelsefull insats genom att skapa en ledande digital bank med fysisk närvaro, säger Lars Idermark, styrelseordförande i Swedbank i pressmeddelandet.

Handelstopp för aktien

Den nuvarande koncernfinanschefen Anders Karlsson har utsetts till tillförordnad vd och koncernchef, samtidigt som storbanken meddelar att man inlett en rekryteringsprocess.

Vid Stockholmsbörsens öppnande på torsdagsmorgonen föll Swedbank-aktien med ytterligare drygt 3 procent. Sedan i går morse har aktiekursen fallit med närmare 15 procent.

Efter drygt en timme kom beskedet att Swedbanks aktie handelsstoppas fram tills att Swedbank offentliggjort sin stämmokommuniké. Aktien hade vid tillfället fallit med 3,7 procent.

Flera brottsmisstankar

Det var efter SVT:s ”Uppdrag Gransknings” avslöjande att runt 40 miljarder svenska kronor har tvättats via olika Swedbank-konton under flera år som det började blåsa rejält kring storbanken.

Senare framkom även uppgifter att bankens största ägare ska ha fått förhandsinformation om den misstänkta skandalen flera dagar innan programmet visades.

De nuvarande misstankarna kring storbanken omfattar bland annat penningtvätt, insiderbrott och grovt svindleri. Ingen person i banken har i nuläget delgivits misstanke om brott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Birgitte Bonnesen sparkas – får fallskärm värd 21,5 miljoner

ÄMNEN I ARTIKELN

Swedbank i penningtvättsskandal

Birgitte Bonnesen

Swedbank

Penningtvätt

Lars Idermark