Taiwan godkänner homoäktenskap: ”Stort steg”

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT
Aktivister utanför parlamentet i Taiwan.

Som första land i Asien har Taiwan tillåtit samkönade äktenskap. Tusentals gayaktivister stod samlade utanför parlamentet när lagförslaget röstades igenom under fredagen.

Lagen klubbades igenom två år efter att författningsdomstolen i landet beslutat att det bryter mot grundlagen att diskriminera homosexuella från rätten att gifta sig. Parlamentet har sedan haft fram till 24 maj i år på sig att lagstifta om frågan.

Trots ett tungt fallande regn hade tusentals gayaktivister samlats utanför parlamentet i Taipei. När beskedet slutligen kom, på de homosexuellas dag dessutom, kramade flera om varandra med tårar i ögonen och aktivister ropade:

– Asiens första!

– Bra jobbat, Taiwan!

Debatterad dom

I november förra året genomfördes en folkomröstning i frågan, efter påtryckningar från de konservativa partierna. Omröstningen blev ett stort nederlag för aktivistgrupperna. En majoritet röstade för att äktenskap endast skulle få ingås mellan man och kvinna och president Tsai Ing-Wen som lovat att införa samkönade äktenskap anklagades av aktivister för att svika sitt vallöfte.

Omröstningen till trots stod domstolens beslut fast och tre förslag i frågan låg på bordet inför fredagens omröstning.

"Ett bättre land"

Det mest liberala av dem skulle ha inneburit att homopersoner förutom att ingå äktenskap dessutom skulle få möjlighet att adoptera barn.

Förslaget som slutligen röstades igenom innebär att homosexuella får ingå "exklusiva permanenta" partnerskap och ansöka om att registrera sig som gifta.

"Vi har tagit ett stort steg mot verklig jämställdhet och har gjort Taiwan till ett bättre land", twittrade Tsai Ing-Wen.

Presidentens twittertext följdes av en emoji som föreställde en regnbågsflagga.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Taiwan

Hbtq