Här har bankerna slut på kontanter: ”Ställer till problem”

Färre och färre personer använder kontanter. En utveckling som även bankerna har hakat på.

I Sundsvall är möjligheterna att få ut sedlar och mynt från stadens bankkontor få.

– Det ställer till problem för alla de kunder som behöver använda kontanter, säger Kicki Westerståhl på Konsumenternas bank- och finansbyrå till Sundsvalls Tidning.

Allt fler personer använder internet och Swish för att ta hand om sina bankärenden. En trend som även landet bankkontor anslutit sig till.

Flera bankkontor har nämligen inga kontanter alls, utan sköter sina överföringar digitalt. Något som kan bli ett problem för personer som vill och behöver använda kontanter.

I Sundsvall har nu enbart två banker kontanthantering över disk, något Sundsvalls Tidning rapporterat om.

– Det ställer till problem för alla de kunder som behöver använda kontanter, säger Kicki Westerståhl på Konsumenternas bank- och finansbyrå till tidningen och fortsätter:

– Det är till exempel personer med kognitiva funktionsvariationer, äldre, personer som inte kan språket och personer som inte får tillgång till betalningssystemet av olika skäl, säger Kicki Westerståhl på Konsumenternas bank- och finansbyrå till tidningen.

Bankerna kan tvingas hantera kontanter

Bristen på kontanter hos Sveriges bankkontor har fått politiker att reagera. I riksdagen har olika motioner lämnats in. Ett förslag som är ute på remiss är att alla storbanker ska tvingas erbjuda kontanthantering från och med år 2021.

Enligt Clasgöran Carlsson (S), som motionerat i riksdagen, så ska bankerna kunna erbjuda det samhället erbjuder – kontanter.

Det är rimligt att jag som privatperson kan räkna med att affären, sjukhuset eller bensinmacken tar emot mina kontanter som betalning när jag vill göra rätt för mig, förklarar Carlsson för Sundsvalls Tidning.

Konsumenternas bank- och finansbyrå håller med Carlsson – de vill att bankerna ska hantera sedlar och mynt. Inte minst för att inte låta människor hamna i utanförskap.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln