Bensinupproret anordnar ny stor demonstration

Beskedet om att bränslepriset ska höjas har fått medlemmarna i Bensinupproret 2.0 att koka. 

Till den planerade demonstationen på Sergels torg väntas nu tusentals ansluta. 

– Vi kommer skapa förändring. Det betvivlar jag inte en sekund. Vi känner oss upprymda, säger Peder Blohm Bokenhielm, ordförande i Bensinupproret. 

10 april i år skapades Facebookgruppen Bensinupproret, som en protest mot de ständigt höjda bränsleskatterna. På bara några veckor fick gruppen tusentals medlemmar. Nu är över 630 000 personer med i gruppen.

Under gårdagen rapporterades det om att bränsleskatten ska höjas vid årsskiftet. Prisökningen landar på 15 öre per liter bensin och 10 öre per liter diesel.  Samtidigt ska mer biodrivmedel blandas in i bränslet.

– Även om det här är en automatisk höjning och ett beslut som fattades redan i januari hade vi hoppats att de skulle backa. Men regeringen fortsätter att följa sin linje. Det här innebär att man än en gång inte lyssnar på vad merparten av Sveriges befolkning vill, säger Peder Blohm Bokenhielm.

I somras skapade Bensinupproret föreningen ”Uppror” för att lättare kunna bedriva opinionsarbete. För närvarande har föreningen runt 5000 medlemmar, men ökar ständigt.

– Efter beskedet i går blev det en rejäl skjuts i medlemsansökningarna och mycket aktivitet på föreningssidan, säger Peder Blohm Bokenhielm. 

Massdemonstration i Stockholm

Enligt honom innebär det här att den planerade demonstrationen mot den höjda bränsleskatten på Sergels torg i Stockholm 20 september kommer att samla tusentals. Förutom Bensinupproret kommer till exempel företrädare och medlemmar från Inlandsupproret och Försäkringskassaupproret att närvara.

– Lägger vi ihop alla medlemmar är vi närmare en miljon människor. Jag tror vi får en stor genomslagskraft. Vi märker av ett starkt intresse och folk kommer till Stockholm från hela landet.

Planen är att samlas på Sergels torg. Efter att de olika grupperna har hållit tal rör sig ett demonstrationståg mot riksdagen för att lämna över protestlistor och krav.

Kommer ni lyckas skapa förändring?

– Det betvivlar jag inte en sekund. Vi har startat något som inte går att stoppa. 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN