Man gripen på Skavsta – misstänkt för terrorbrott

avJosefin Silverberg

Polisen har gripit en man på Skavsta flygplats som misstänks ha varit inblandad i stormningen av Makedoniens parlament 2017.

Det uppger SVT Nyheter Sörmland.

Den 39-årige mannen som greps av svensk polis söndag 7 april är internationellt efterlyst av Interpol skäligen misstänkt för terrorbrott.

Enligt SVT Nyheter ska han ha varit en av 200 inblandade när nationalister stormade dåvarande Makedoniens parlament i april 2017.

Mannen nekar i förhör till att ha något att göra med parlamentsstormningen.

Åklagare har begärt 39-åringen anhållen och vill att han hålls kvar i häktet eftersom det finns risk att han flyr. Nordmakedonien, som landet heter sedan januari, har begärt att Sverige ska utlämna honom.

Dömdes till fängelsestraff

I mars dömdes 16 personer till fängelse för stormningen av parlamentet i Skopje. Bland dem finns tidigare inrikesministern Mitko Chavkov, som fick 19 års fängelse. Bland övriga dömda finns flera poliser som fick fängelsestraff på mellan 7 och 18 år för att på ett ”terroristiskt” sätt ha utsatt den ”konstitutionella ordningen och säkerheten” för fara.

En av de som misshandlades under regeringsbildningskrisen var Zoran Zaev, ledare för det socialdemokratiska partiet och idag premiärminister i Nordmakedonien.

ARTIKELN HANDLAR OM