Trump: Beväpnade soldater till gränsen

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Maxikos president Andrés Manuel López Obrador. Arkivbild.
Foto: Christian Palma/AP/TT
Maxikos president Andrés Manuel López Obrador. Arkivbild.

NYHETER

USA:s president Donald Trump skriver att beväpnade soldater nu ska skickas till gränsen mot Mexiko sedan mexikanska soldater riktat vapen mot amerikanska.

"Mexikos soldater drog nyligen vapen mot vårt nationalgarde, sannolikt som en avledande taktik för knarksmugglare vid gränsen. Bäst det inte händer igen!" skriver Trump på Twitter.

Han tycks syfta på en händelse den 13 april då mexikanska styrkor ska ha frågat ut och riktat vapen mot två amerikanska soldater som övervakade gränsen.

"Nu skickar vi beväpnade soldater till gränsen. Mexiko gör inte i närheten av tillräckligt för att gripa & återsända!" skriver Trump.

Men en talesperson för försvarshögkvarteret Pentagon uppger att en del av de 2 900 soldater i aktiv tjänst och 2 000 från nationalgardet som är utplacerade längs gränsen hela tiden varit beväpnade för självförsvar.

15 000 återsända

USA:s militär säger att de två amerikanska soldaterna satt i ett civilt fordon söder om gränsstaketet, men på den amerikanska sidan i Texas, när fem–sex mexikanska soldater närmade sig. En utredning visade att mexikanerna trott att amerikanerna var på fel sida gränsen. Sedan en av amerikanerna avväpnats och vapnet lagts i fordonet avlägsnade sig mexikanerna efter en kort diskussion, enligt militären.

Mexikos migrationsmyndighet uppger att 15 000 migranter skickats tillbaka de senaste 30 dagarna. Varifrån de kom är oklart, men de flesta som rör sig genom landet mot USA är från Guatemala, Honduras och El Salvador.

Fler migranter har placerats i förvar på senare tid och Mexiko har begränsat tillgången till humanitära visum.

Inte provoceras

Landets president Andrés Manuel López Obrador säger att hans regering, efter Trumps uttalande, ska analysera incidenten vid gränsen den 13 april och agera i enlighet med lagen och "inom ramen för vår suveränitet".

– Vi kommer inte att falla för någon provokation, säger han till reportrar i Mexiko City.

Andrés Manuel López Obrador säger att det är viktigt att klargöra för Trump att Mexiko inte vill slåss med USA:s regering.

– Det viktigaste är att säga att vi vill ha en relation av ömsesidig respekt och samarbete.

Publicerad:

LÄS VIDARE