Löfvens skarpa uppmaning till kroggäster: Direkt oansvarigt

Folkhälsomyndigheten har larmats om att lagar som ska stoppa trängsel inte följs.

Nu riktar statsminister Stefan Löfven en skarp uppmaning till restauranger och kroggäster – och utesluter inte att förbjuda verksamheter.

– Det finns tyvärr enskilda individer och vissa restaurangägare som inte respekterar reglerna. Det är direkt oansvarigt, skriver Löfven i en kommentar till Aftonbladet.

Det nya coronaviruset fortsätter att kräva liv i Sverige. På skärtorsdagen meddelades att 793 personer med covid-19 dött, och 9 141 är bekräftat smittade.

– I Sverige så har vi en hyfsat stabil trend, vi ligger på samma nivå som i slutet på förra veckan, säger Anders Tegnell på den dagliga pressträffen.

Statsepidemiologen manade också till personligt ansvar för att undvika trängsel på restauranger. Folkhälsomyndigheten har fått många mejl från butiksägare kring detta, sa Tegnell.

– Trängsel i restauranger ska undvikas, restaurangägarna har ett tydligt ansvar. Samma gäller på uteserveringarna, men även gästerna har förstås ett ansvar för detta, säger Anders Tegnell.

Och efterföljs det inte kommer man agera, varnade statsepidemiologen.

– Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Stockholm och de andra regionerna tagit fram en rutin för hur man kan stänga ner verksamheter som inte följer lagarna. Det kommer med hög sannolikhet genomföras en del kontroller under helgerna som kommer leda till beslut efter det, om man inte följer reglerna, säger Anders Tegnell.

”Respekterar inte reglerna”

Statsminister Stefan Löfven skriver i en kommentar till Aftonbladet att regeringen inte tvekar att förbjuda vissa verksamheter.

– Det finns tyvärr enskilda individer och vissa restaurangägare som inte respekterar reglerna. Det är direkt oansvarigt. Därför är det bra att exempelvis Smittskydd Stockholm ser till att det görs kontroller nu under långhelgen. De verksamheter som inte följer reglerna kan i så fall förbjudas, skriver Stefan Löfven.

Samtidigt uppmanar han all medborgare att ta ansvar och följa de riktlinjer som finns.

– Ingen kommer undan. Det är inte allmänna tips utan skyldigheter som var och en är förpliktigade att följa. Man ska hålla avstånd och begränsa de sociala kontakterna.

– Den här krisen kommer att pågå under en längre tid. Det kommer bli tufft. Men vårt samhälle är starkt.

Uppmaningen: ”Sök vård”

Det finns 990 intensivvårdsplatser i Sverige just nu, uppgav krisberedskapschef Johanna Sandwall på Socialstyrelsen.

– Omställningsarbetet som pågår för att färdigställa fler vårdplatser för kritiskt sjuka fortsätter.

Samtidigt kom hon med en uppmaning – att våga söka vård om man är sjuk, även om det inte är coronarelaterat.

– Var inte rädd att söka sjukvård om du behöver det. Vi har fått indikationer på att man avstår att ringa 1177 eller söker vård för att man är orolig att det är belastat, trots att man har ett akut behov. Då vill jag bara säga: De kanalerna fungerar och man ska söka vård om man har ett vårdbehov, säger Johanna Sandwall på Socialstyrelsen.

PODD Så är det att sitta i en väldigt lång karantän

Med Johan Björnfot, som medverkar från kinesiska Wuhan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Läs mer om coronapandemin

Publisert:

LÄS VIDARE