Så ska nationerna tackla coronahösten

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:
Elin Wirman är curator curatorum på Kuratorskonventet.
Foto: Magnus Sahlin/Kuratorskonventet
Elin Wirman är curator curatorum på Kuratorskonventet.

Pandemin slog hårt mot Uppsalas studentnationer. Under våren höll de flesta av de 13 nationerna stängt och många evenemang ställdes in. Nu tar man nya tag inför hösten – med två miljoner kronor från Uppsala universitet för att coronasäkra mottagandet av nya studenter.

Uppsalas studentliv ansattes hårt av coronaviruset. Våren innebar stängda pubar, inställda sittningar och baler. Studenternas främsta mötesplatser höll igenbommat. Inför terminsstart börjar nationerna preppa för att smittsäkra träffpunkterna.

– Det är självklart roligt att det kommer vara mer liv på campus. Men hösten blir såklart en utmaning, säger Elin Wirman som är curator curatorum på Kuratorskonventet, nationernas samarbetsorgan.

– Corona har givetvis påverkat nationerna mycket, precis som det har påverkat resten av samhället, men vi hjälps åt mellan nationerna för att kunna möta hösten ansvarsfullt. Vi har många gemensamma möten med polis och myndigheter. Sen har alla nationer olika förutsättningar och det kommer att se olika ut från ställe till ställe, men det finns en gemensam vilja att det ska bli bra och säkert som möjligt. Under hösten kommer även nationshusen delvis att användas till undervisning.

Coronasäkrad mottagning

Nu pågår också mottagandet av nya studenter – det som tidigare hette inspark. För att coronasäkra mottagandet har Uppsala universitet bidragit med fyra miljoner kronor. Två miljoner kronor till kårerna och två miljoner kronor till Uppsalas studentnationer.

– Mottagandet är till för att välkomna studenterna till staden, säger Elin Wirman. Det är ett viktigt moment av fler anledningar än festerna. Studenterna får en chans att lära känna varandra och staden, de kan få hjälp med bostäder och lära sig navigera studentlivet. Med hjälp av de här pengarna kommer vi att kunna ta emot dem på ett så ordnat och säkert sätt som möjligt.

Pengarna ska förstärka mottagandet och göra det lättare att planera evenemang där det blir möjligt att hålla avstånd, genom att exempelvis dela in studenterna i mindre grupper och kunna ha fler som kan ta emot dem. Det kommer också öppna upp för fler digitala evenemang.

Publicerad:

LÄS VIDARE