Här är armbandet som ger dig en elstöt – när du äter för mycket snabbmat

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Har du svårt att hålla dig borta från snabbmat? Eller har du andra dåliga vanor så som att bita på naglarna eller snooza för länge? Nu finns det ett armband som ger dig en elstöt när du du gör något ”fel”.

Det finns många olika sätt att lära både människor och djur vad som är rätt och fel. Straff är ett av de många sätten.

De flesta hagar med hästar eller kor har till exempel staket med el för att djuren inte ska rymma. Djuren har lärt sig att om går de för nära staketet får de en stöt – staketet är lika med smärta. Denna metoden kan du nu applicera på dig själv, skillnaden är att du själv får betala för det.

1 av 2 | Foto: Amazon.
Klockan ger dig elstötar om du gör något som du anser vara en dålig vana.

Kan hjälpa att ta bort dåliga vanor

Armbandet som ger dig elstötar heter Pavlok 2 och är skräddarsydd för att hjälpa människor att ta bort sina dåliga vanor. Det kan ställas in så att det kommer en automatisk chock eller att man manuellt ger sig en chock. Inställningen beror på vilken dålig vana man vill bli av med.

Är man sugen på ohälsosam mat klickar man på armbandet för en stöt, vågar man inte kan man låta ens vänner göra det via en app.

Reagerar på rörelsen

Medan man manuellt får styra armbandet när det gäller ohälsosam mat kan man ställa in armbandet för en automatisk stöt när man exempelvis biter på naglarna. Armbandet reagerar på rörelsen när man tar upp handen till munnen och biter ihop käkarna.

Är man en person som har svårt att komma upp på morgonen kan man ställa in armbandet som väckarklocka, först kommer det att vibrera men vaknar man inte av det, kommer en stöt som garanterat får en att vakna.

Lurar din hjärna

Elstötarna kan justerats till mellan 150 och 450 volt enligt tillverkarna.

Det går alltså att lura hjärnan att koppla en känsla med en annan och lura hjärnan att tro att snabbmat, att bita på naglarna eller andra dålig vanor är lika med smärta och därför slutar hjärnan att frestas av det på samma sätt, menar tillverkarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN