Tories

Politisk födelsedagspresent till Johnson

Av: 

TT

Boris Johnson, här fotograferad den 17 juni, är favorittippad att efterträda Theresa May som partiledare för Konservativa partiet.
Boris Johnson, här fotograferad den 17 juni, är favorittippad att efterträda Theresa May som partiledare för Konservativa partiet.

NYHETER

Efterträdaren till Theresa May kommer inte att heta Rory Stewart. Det står klart sedan Konservativa partiet i Storbritannien höll en tredje utslagsomröstning bland kandidaterna.

Störst stöd fick favorittippade Boris Johnson – på sin födelsedag.

Fem aspiranter har blivit fyra. Biståndsministern Rory Stewart lyckades bara skrapa ihop 27 av 313 röster när partiet på onsdagskvällens höll en utslagsomgång bland kandidaterna till partiledarposten. Stewart var också den kandidat som tydligast hade tagit ställning mot ett avtalslöst brexit.

Överlägset störst stöd fick favorittippade Boris Johnson med 143 röster. Marginalen ned till tvåan, utrikesministern Jeremy Hunt som fick 54 röster, såg betryggande ut och innebar en större ledning än vid förra omröstningen. Miljöminister Michael Gove knep tredjeplatsen med 51 röster medan inrikesministern Sajid Javid fick 38.

En födelsedagspresent

"Tack igen till vänner och kolleger för ert stöd i den tredje omröstningen – särskilt på min födelsedag", skriver Johnson på Twitter. "Vi har kommit långt på vägen, men vi har mycket längre att gå", fortsäter han.

För Johnson var segern alltså en välkommen födelsedagspresent, eftersom han fyllde 55 år på onsdagen.

Medlemmarna avgör

Det står alltså klart att Johnson har stort stöd. Nu spekuleras det framför allt i vem han i slutänden kommer att ställas mot, och vem som tar över från Theresa May som premiärminister nästa månad.

På torsdagen hålls ytterligare två utslagsomröstningar, som ska vaska fram de sista två kandidaterna. Därefter väntar en sista duell i slutet av juli, då Konservativa partiets 160 000 medlemmar har sista ordet.

Theresa May, som avgick som partiledare den 7 juni, har inte uttalat stöd för någon av kandidaterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

LÄS VIDARE

Johnson mest populär igen – Raab får lämna

ÄMNEN I ARTIKELN

Tories

Konservativa partiet (Storbritannien)

Brittisk politik

Boris Johnson

Dominic Raab

Michael Gove

Jeremy Hunt