Seger för Tsai Ing-Wen i Taiwan

Av:  TT TT-AFP

Taiwans sittande president Tsai Ing-Wen vann presidentvalet.
Taiwans sittande president Tsai Ing-Wen vann presidentvalet.

Resultatet i Taiwans presidentval blev ett klart och tydligt besked till Kina. Den sittande presidenten Tsai Ing-Wen, vars parti DPP förespråkar formell självständighet, tog hem en jordskredsseger.

Inför tusentals jublande anhängare som samlats utanför partihögkvarteret utropade Tsai Ing-Wen sig till segrare.

– Taiwan har visat världen hur mycket vi värnar vårt fria demokratiska sätt att leva och hur mycket vi värnar vårt land.

Den officiella rösträkningen visar att Tsai fick 57 procent av rösterna. Hennes huvudmotståndare Han Kuo-Yu, som leder det Kinavänliga KMT, fick 39 procent.

Under sitt tal på lördagskvällen sade Tsai Ing-Wen att hon vill ha en dialog med Kinas ledare och att hon vill ha fred. Men hon uppmanade Peking att respektera att det bara är Taiwans invånare som kan avgöra landets framtid.

– Jag hoppas också att myndigheterna i Peking förstår att det demokratiska Taiwan och vår demokratiskt valda regering inte ger vika för hot och påtryckningar, sade hon.

Tsai är avskydd av Peking eftersom hon vägrar att acceptera tanken om att Taiwan är en del av "ett Kina".

USA gratulerar Tsai Ing-Wen till att hon har blivit återvald. Det amerikanska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att Taiwan "ännu en gång demonstrerat styrkan av landets robusta demokratiska system".

Joshua Eisenman vid University of Notre Dame i USA säger att alla nu kommer att följa Kinas respons på valresultatet. Frågan är om Kina kommer att fortsätta med sin hårda linje mot Taiwan eller intar en lite mjukare hållning.

Publisert: