M-toppen avfärdar vårdkrisen: Är under god kontroll

Sjukvårdspersonal i Stockholm har slagit larm och beskriver situationen på sjukhusen med ord som ”kris” och ”krigszon”.

Irene Svenonius (M), högsta politiska ansvarig i Region Stockholm, har en annan syn på saken.

– Vårdsituationen är under god kontroll, säger hon.

Den senaste tiden har krisbeskrivningar från akutmottagningarna i Stockholm avlöst varandra. Senast i helgen gick läkaren Uffe Hylin ut på sociala medier och larmade om överbeläggningen på Södersjukhuset. ”Alla avdelningar är fullbelagda och överbelagda”. ”Det är faktiskt kris”, skrev han på Facebook. 

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, säger att hon hört larmen från sjukhusen. Men enligt henne var det främst ett it-problem på Huddinge sjukhus som ställde till det i helgen.

– Patienter var tvungna att flyttas vilket gjorde att övriga sjukhus blev överbelastade. Det här var djupt olyckligt men tyvärr kan det hända igen att vi får it-problem, säger hon.

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm.
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm.

Hur skulle du beskriva vårdsituationen i Stockholm i dag? 

– Vårdsituationen är under god kontroll. Vi har hög patientsäkerhet.

Aida Hadzialic (S) är oppositionsregionråd i Stockholm. Hon har en helt annan bild av läget. 

– Vi har en vårdkris i Stockholm. Södersjukhuset har landets längsta akutköer och vårdpersonal säger att patientsäkerheten inte kan garanteras. Då väljer jag att lita på dem snarare än någon annan. Det går ju inte att bortse från att vi har fått krigsbeskrivningar från sjukhusen. Jag blir högst förvånad över att Irene Svenonius väljer att stoppa huvudet i sanden.

Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd i Stockholm.
Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd i Stockholm.

Enligt Aida Hadzialic måste sjukvårdssystemet i Stockholm göra en totalvändning.

– Efter år av slösaktiga byggen, dåliga affärer och extrem privatisering så har vi inte längre råd med personal på våra sjukhus. Vi behöver helt klart ett systemskifte.

Dålig information

Irene Svenonius har ett enklare förslag på lösning. Enligt henne handlar mycket om att bättre informera om vilka olika typer av vårdinrättningar och möjligheter som erbjuds i Stockholm. Alla som blir sjuka eller skadas behöver inte uppsöka akutmottagningar. 

– Vi måste bli bättre på att berätta var patienterna ska när man blir akut sjuk. Den som är svårast sjuk får vård först, inte den som väntat längst. 

Om du skulle sätta ett betyg mellan 1 och 10 på vården i Stockholm just nu. Vad skulle det bli? 

– Jag skulle sätta 7,5. Vi har Sveriges kortaste vårdköer i sjukvården totalt och fantastiskt personal som tar hand om svårt sjuka personer i Stockholm, säger Irene Svenonius.

– Jag vill inte gradera sjukvården från en skala på det sättet, för det finns vårdpersonal som gör enorma insatser. Men vi har en vårdkris i region Stockholm, säger Aida Hadzialic. 

Publisert:

LÄS VIDARE