Chile

Chilensk regeringsombildning efter protestvåg

Av: 

TT

Kravallpolis i Santiago i lördags.
Kravallpolis i Santiago i lördags.

NYHETER

Chiles hårt pressade president Sebastián Piñera sparkar en tredjedel av sin regering i ett försök att rädda sitt eget skinn.

Piñera tvingar finansministern och inrikesministern att lämna regeringen i ett försök att blidka demonstranterna i den största politiska krisen i landet sedan man återvände till demokrati 1990.

Den hårt ansatte inrikesministern Andrés Chadwick byts ut mot Gonzalo Blumel, ansvarig för kontakterna med parlamentet. Ny finansminister är ekonomiprofessor Ignacio Briones som ersätter Felipe Larrain.

Sparkningen av Chadwick är spektakulär, eftersom förre inrikesministern är president Piñeras kusin och en av hans närmast förtrogna. Men han är också illa omtyckt av många chilenare.

Sammanlagt har Piñera sparkat åtta ministrar.

Beskedet om regeringsombildningen kom efter det att presidenten meddelat att undantagstillståndet i huvudstaden Santiago och flera andra städer upphör att gälla vid midnatt, natten till tisdagen.

Myndigheterna intog först en stenhård linje mot demonstranterna, med både undantagstillstånd och nattliga utegångsförbud. När protesterna ändå växte i styrka, intog Piñera en något mjukare hållning.

Minst 17 personer har dödats och omkring 7 000 har gripits i protesterna som pågått i tio dagar.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskar visar sitt stöd – Chileprotest i Göteborg

ÄMNEN I ARTIKELN

Chile

Sebastián Piñera