EU godkänner brexit-förlängning

Johnson vill fortfarande lämna på torsdag

EU-länderna godkänner Storbritanniens önskan om att förlänga brexitförhandlingarna till den 31 januari 2020.

Det uppger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på Twitter.

Dock anser Boris Johnson att Storbritannien borde lämna EU på torsdag.

Klockan 10 i förmiddags satte sig de 27 kvarstannande EU-ländernas ambassadörer i Bryssel för att spika sin tredje förlängning av brexitprocessen. Och redan inom en kvart kom beskedet om att allt är klart.

"EU27 är överens om att acceptera Storbritanniens önskan om en brexitförlängning till den 31 januari 2020. Beslutet kommer formellt att tas via en skriftlig procedur", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Klart på förhand

Då hade franska diplomatkällor på förhand skvallrat om att enigheten i princip var klar. EU-länderna har annars varit oroliga för att beslutet om en förlängning ska kunna användas av ena eller andra sidan i London som ett vapen i kampen om ett brittiskt nyval, och därmed blanda in EU i den politiska processen.

EU-oron har dock lugnats sedan både Liberaldemokraterna och Skotska nationalistpartiet uttalat sig mer positivt för ett nyval.
– Utsikterna för ett nyval har tydligt stärkts under helgen, förklarar en fransk diplomatkälla för nyhetsbyrån Reuters.

Till januari

Storbritannien får därmed tid på sig till den 31 januari 2020 för att göra klart brexitprocessen. Om man tidigare än så hinner godkänna det som krävs öppnas även för ett utträde redan den 30 november eller den 31 december.

Enligt de förslag till beslut som läckt ut på förhand betonas samtidigt att EU inte tänker göra några nya omförhandlingar av brexitavtalet. Dessutom påminns Storbritannien om att så länge landet är kvar i EU så har man fullständiga rättigheter och skyldigheter – "inklusive skyldigheten att föreslå en kandidat till EU-kommissionen".

Premiärminister Boris Johnson har annars lovat att inte nominera någon till den tillträdande EU-kommissionen, i hopp om att britterna ska ha lämnat EU innan kommissionen tillträder.

Nyval väntar?

Brexitbollen flyttas nu tillbaka till London där parlamentets underhus möts i eftermiddag för att rösta om ett nyval den 15 december, som premiärminister Boris Johnson vill ha.

Det är dock fortsatt osäkert och osannolikt att Johnson får med sig nödvändig två tredjedelars majoritet för att driva igenom sin plan.

I stället spekuleras i att regeringen i morgon kan ge sitt stöd till ett förslag från Liberaldemokraterna och SNP om ett nyval den 9 december.

No deal-planer fortsätter

En talesman för premiärminister Boris Johnson konstaterar att Johnson ännu inte hunnit studera EU:s besked om förlängningen, men att han kommer att svara "när han har sett detaljerna", rapporterar Reuters.

Enligt talesmannen anser Johnson fortfarande att Storbritannien borde lämna EU den 31 oktober. Planeringen för ett avtalslöst utträde fortsätter dessutom.

Formellt måste Storbritannien säga ja till EU:s bud om förlängning för att det ska gälla. Samtidigt står det också uttryckt i den så kallade Benn-lagen att premiärministern måste acceptera det bud som han får från EU.

Publisert:

LÄS VIDARE