Två skjutna i Malmö – minuter efter explosion

Uppdaterad 2019-11-11 | Publicerad 2019-11-09

MALMÖ/STOCKHOLM. Klockan 20.57 larmades polisen om en kraftig smäll i Malmö.

Sex minuter senare sköts två tonåringar vid en restaurang på Möllevångstorget.

En pojke i 15-årsåldern är död – den andre kämpar för sitt liv.

Vittnen har sett två misstänkta gärningsmän fly på cykel och polisen ska nu undersöka övervakningsfilmer från torget.

Första samtalet om en misstänkt explosion i Malmö kom vid 20.57. Brottsplatsen kunde senare hittas i stadsdelen Hästhagen.

Sex minuter senare, klockan 21.03, larmades polisen till Möllevångstorget några kilometer därifrån där det skett en skjutning vid en pizzeria.

Två tonårspojkar träffades av skotten. Den ene låg på golvet inne i pizzerian när polis och ambulans kom fram. Den andre låg, enligt vittnesuppgifter till Sydsvenskan, utanför på gatan.

– På platsen påträffas en person med skottskador. Kort därefter får vi uppgift om att ytterligare en person med misstänkta skottskador har körts till akuten med privat bil, säger Katarina Rusin vid polisens regionledningscentral.

Läget för de två männen betecknades först som livshotande. Men Region Skåne meddelade senare att en av dem är död. Region Skåne uppger att båda är mellan 15 och 18 år.

Polisen uppger att den döde är en pojke i 15-årsåldern.

Vid 03-tiden under natten mot söndagen var polisen färdig på Möllevångstorget och avspärrningarna hävdes. Ett skotthål finns i nederdelen av pizzerians fönster, i övrigt har polisens tekniker markerat fynd av tomhylsor på gatan utanför, uppger Aftonbladets frilansfotograf på platsen.

”Våra gäster sökte skydd”

Ett vittne uppger för Aftonbladet att det var två gärningsmän och att de ska ha flytt från Möllevångstorget på cykel. Enligt Sydsvenskan har polisen också beslagtagit en cykel som hittades på Klaragatan efter midnatt.

I intilliggande restauranger sökte människor skydd när de hörde skotten.

– Våra gäster sökte skydd. Jag visade in dem bakom en vägg här i restaurangen, säger Abdullah, restaurangbiträde.

Abdullah är säker att på att han hörde fem snabba smällar. Han avfärdade det först som fyrverkeri men insåg snabbt allvaret.

– Det var mycket folk på gatan som sprang och skrek, säger han.

Polisen utreder skottlossningen med full kraft under natten mot söndagen. Flera platser har spärrats av för teknisk undersökning, vittnen söks upp genom dörrknackning och övervakningsfilmer från torget analyseras, uppger polisen på sin hemsida.

Thomas Larsson och Agnetha åt middag på en restaurang precis intill skjutningen.

– Det hade lika gärna kunnat vara så att vi hamnat mitt i det här, om vi bara gått lite tidigare från restaurangen, säger Thomas Larsson.

– Nu räcker det. Man måste kunna vara trygg i Malmö, säger Agnetha.

Demolerad bil hittad efter explosion

Explosionen, som de första larmen handlade om, inträffade på Edward Lindahlsgatan i kvarteren mellan Kronprinsen och Pildammsparken i centrala Malmö.

Två bilar och en port till en trappuppgång fick skador.

Nationella bombskyddet kallades dit och en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Flera vittnen hörde smällen i Malmö på lördagskvällen.

– Vi hade varit på teater. Då hördes en jättehög explosion strax före klockan 21. Det var som att man kände en tryckvåg, säger en kvinna.

Polisen tittar på samband

Polisen utreder nu om explosionen och skottlossningen kan hänga ihop.

– Händelserna ligger väldigt nära i tid och i samma stad och just det gör att man tittar på samband, men det är för tidigt att säga om det är så. Det är något som utredningen måste få visa, säger Katarina Rusin.

Under söndagsmorgonen hade polisen inga nya uppgifter att lämna, enligt vakhtavande befäl.