Buket, 10, ska utvisas till Turkiet: ”Hon har ingen där”

Buket, 10, ska utvisas till Turkiet. Det trots att hon är föräldralös och saknar släktingar som kan ta hand om henne där.

Nu ska hon lämna sin fasters familj i Vårby gård som varit hennes hem i sex år.

– Vi är hennes enda familj. De skickar en lite flicka själv till ett land hon inte har någon anknytning till, säger Irfan Kök, familjehemspappa.

Det är slutet på juni och Buket, 10, har haft sommarlov i några veckor. Hon tillbringar de lediga dagarna på Vårbystranden med familjen: faster Nuray, hennes man Irfan och deras son Deniz, 9. Till hösten ska hon börja fjärde klass i en ny skola och familjen ska flytta till en annan del av Huddinge.

Eller så var det tänkt. I mars kom ett brev från Migrationsverket med ett utvisningsbeslut.

Kan sättas på barnhem

Efter sex år i Sverige ska hon skickas till Turkiet – utan föräldrar eller nära släktingar som kan ta hand om henne där.

– Jag förstår inte. Jag skulle förstå om hon var tjugo år och utvisades, då är man vuxen och kan ta hand om sig själv. Men de skickar en tioårig flicka till ett land hon inte har någon anknytning till, där hon riskerar att sättas på barnhem. Hon har en farmor, men hon är gammal och sjuk och kan inte ta hand om sig själv, säger Irfan Kök.

Han håller armen om Buket där de sitter i vardagsrumssoffan. Här i lägenheten i Vårby gård har de fyra bott tillsammans som en familj i sex år, då den då fyra år gamla Buket och hennes pappa kom till Sverige från Turkiet.

– Hon är som en i familjen. Hon är som en storasyster för Deniz, de leker och bråkar som syskon gör du vet. Hon kallar sin faster för mamma, berättar Irfan.

Buket har bott hos familjen Kök i sex år. ”Hon är som en dotter för oss”, säger Irfan.
Buket har bott hos familjen Kök i sex år. ”Hon är som en dotter för oss”, säger Irfan.

Pappan försvann

Pappan, som är kurd, ansökte om politisk asyl för sig och dottern här i Sverige – men fick avslag. En dag för två år sedan försvann han.

– Vi kom hem och då hade han bara lämnat ett brev på köksbordet där han skrev att han lämnade sin dotter till oss, berättar Irfan.

Bukets mamma lämnade henne när hon bara var några veckor gammal. När pappan försvann stod hon utan föräldrar.

– Det var jättetungt, han har ju svikit henne. Och vi är besvikna på honom men kan inte göra något åt hans val, säger Irfan.

Trots att pappan var borta kvarstod Bukets utvisning. Familjen ansökte om verkställighetshinder – eftersom hon nu var föräldralös borde hon få stanna hos sin närmsta familj i Sverige.

Enligt socialtjänsten, som familjehemsplacerat Buket hos familjen Kök, kommer Buket ”stå utan trygghet, stabilitet och sina närmaste anknytningspersoner” om hon skiljs från dem.

Familjen berättar att Buket pratat med sin pappa en gång sedan han försvann, nu vet ingen var han är.
Familjen berättar att Buket pratat med sin pappa en gång sedan han försvann, nu vet ingen var han är.

Tagit hänsyn till barnets bästa

Migrationsverket menar att Bukets anknytning till Turkiet är lika stark som till Sverige och att hon kan tillräcklig turkiska för att klara sig där. I utvisningsbeslutet skriver de att möjligheten att ta hänsyn till ”svikna förhoppningar, oro för att återvända till hemlandet samt sociala eller ekonomiska problem” är mycket begränsat.

Enligt dem har hon haft lite kontakt med sin pappa via Whatsapp sedan han försvann och menar att hon kan återvända med honom.

– Skulle det vara så att han inte finns tillgänglig för henne så är vår bedömning att det inte gjorts antagligt att Buket saknar andra familjemedlemmar i Turkiet som kan ta emot henne om hon reser utan sin pappa. Till exempel bodde Bukets mamma vid tidpunkten för vårt beslut enligt uppgift i Turkiet, skriver Fredrik Abbemo på presstjänsten i ett mailsvar till Aftonbladet.

Han skriver att de tagit hänsyn till barnets bästa i sitt beslut. Hur de gjort det framgår inte.

Familjen hoppas att Migrationsöverdomstolen ska ta upp fallet och göra en annan bedömning än Migrationsverket.
Familjen hoppas att Migrationsöverdomstolen ska ta upp fallet och göra en annan bedömning än Migrationsverket.

”Min familj är här”

Bukets advokat Shafgat Khatana anser att de inte utrett hennes situation här eller i hemlandet ordentligt.

– Vi har varit tydliga med att vi inte vet var föräldrarna är. Om Buket inte kan få permanent uppehållstillstånd så borde hon åtminstone få ett tillfälligt tills man hittat någon av dem.

Tillbaka till vardagsrumssoffan i Vårby gård. Buket sitter med sänkt blick och drar fingrarna över sitt armband. Varken Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen kommer att ta upp fallet.

Tanken på att lämna sitt liv här för Turkiet försöker hon stänga ute.

Hur skulle det kännas om du var tvungen att lämna Sverige?

– Jag vill inte tänka på det. Jag vill inte åka dit för att jag har ingen där. Den enda familj jag har är här i Sverige, säger Buket.

Irfan tar vid:

– Ibland blir man bara förbannad. Den här flickan har aldrig haft en riktig familj, nu har hon det i oss och då ska hon utvisas. Om vi är för många här i Sverige så kan de skicka ut mig istället.

I framtiden vill Buket bli läkare. ”För då får man hjälpa människor.”
I framtiden vill Buket bli läkare. ”För då får man hjälpa människor.”
Publisert:

LÄS VIDARE