Musse, 32, springer till Kebnekaise för sjuka barn

Uppdaterad 2020-07-06 | Publicerad 2020-07-04

”Jag är taggad. Det ska bli spännande. Men jag är också lite nervös över hur kroppen kommer att svar på påfrestningen”, säger Musse Westerlund.

Musse Westerlund har bytt lägenheten i Uppsala mot ett tält längs olika vägar.

Han ska springa från Ålands högsta berg till Sveriges för att samla in pengar så fler sjuka barn ska kunna uppfylla sina drömmar.

På fredagen tog Musse Westerlund, 32, färjan från fastlandet till Åland. Med sig hade han en joggingvagn, fylld med kläder för alla väder, joggingskor, skavsårsplåster, tejp, gasolkök, tält, kolhydratladdning och vätskeersättning.

Klockan 06 på söndag ger han sig ut på en 150 mil lång resa, som kommer gå mellan Orrdalsklint i söder och Kebnekaise i norr.

– Jag ser det som en rejäl utmaning och jag älskar stora äventyr. Första dagen nu kommer det att bli över fem mil. Andra sträckan blir nästan nio mil. Jag satsar på att klara det också, men jag får se lite efter första dagen hur kroppen svarar. Jag har tält med mig så jag kan stanna när jag vill.

Musse har med sig runt 35 kilo packning i en joggingvagn.

Fysisk och mental utmaning

Musse berättar att han aldrig sprungit ett helt maraton, men att han förberett sig både fysiskt och mentalt för utmaningen som är 35 gånger så lång.

– Jag har sprungit mycket, tränat lågintensivt och varje morgon har jag duschat iskallt för att utsätta mig för jobbiga situationer. Ett maraton låter också mycket i och med att man ofta springer det i samband med ett lopp. Det här blir inte riktigt samma sak. Jag har betydligt fler timmar på mig.

Springer för barns drömmar

Han fick idén att springa 150 mil från Max Pisano, 25, som sprang 140 mil mellan Stockholm till Kebnekaise för välgörenhet i maj. Liksom Max springer Musse för att samla in pengar till ”Min stora dag”, som är en stiftelse som uppfyller allvarligt sjuka barns önskningar.

– Det känns som någonting väldigt fint och jag vill göra någonting för dem, säger Musse.

– Jag har jobbat som flygvärd i tio år och har träffat flera barn och familjer som är från “Min stora dag”, och som kanske aldrig har varit ute och rest eller gjort sin drömresa innan.

På lördagen hade han samlat in drygt 7 000 kronor till insamlingen "från topp till topp". Målet är att komma upp i 40 000 kronor.