Student kidnappades och hölls fången i nio timmar

Studenten skulle gå hem från krogen då han blev indragen i en stulen bil.

I nio timmar hölls han fången, misshandlades och pressades på pengar.

– Han var bara på fel plats vid fel tid, säger advokat Carin Severin.

Fyra personer misstänks för kidnappningen.

Mannen är en student i 20-årsåldern. Lördagen den 10 augusti hade han varit ute på krogen i Stockholm. Han tog tunnelbanan mot hemmet.

– När han kom upp ur tunnelbanan vid Hammarbyhöjden stötte han på fyra killar i en stulen bil. De frågade först om vägen, men sen blev han intvingad i bilen, säger åklagare Lisa Dos Santos.

Tvingades på en mardrömsresa

– De tog ut en större summa kontanter från en bankomat – med hjälp av hans bankkort. Därefter blev han förd till Eskilstuna.

Flera av männen i bilen har koppling till Eskilstuna.

Mardrömmen pågick under nästan nio timmar.

– Han hölls frihetsberövad i bilen och utsattes för våld och hot. Han blev slagen, och det fanns även en kniv med i bilden, säger Lisa Dos Santos.

Ett vittne som fattade misstankar mot bilens ”beteende” slog larm och polisen kunde slå till. Studenten räddades och en misstänkt gärningsman greps. Flera andra lyckades fly från platsen men greps senare, och nu sitter en 16-åring, en 21-åring och två 20-åringar häktade, misstänkta för människorov.

Samtliga nekar till brott.

”På fel plats vid fel tillfälle”

Offret ska ha klarat sig utan allvarliga fysiska skador.

– Min klient har inget som helst brottsligt förflutet. Han var bara på fel plats vid fel tid, säger advokat Carin Severin, som biträder studenten.

Flera av de misstänkta är sedan tidigare dömda för brott.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade 16-åringen – en kort tid före kidnappningen – rymt från ett ungdomshem.

Åklagaren hoppas kunna väcka åtal mot kvartetten inom några veckor.

En av de misstänkta 20-åringarna har berättat för frivården att han tror att han blivit aktuell i ärendet på grund av sin kriminella bakgrund och att “detta är ett bra exempel på hur han blir orättvist behandlad av myndigheter”.

Vidare berättade han att han under en längre tid undvikit situationer som försätter honom i “trubbel” och han anser att han i det aktuella fallet bara “befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle”.

Publisert:

LÄS VIDARE