Palmeexpert: Ville ge folket ett avslut

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2020-06-10

Chefsåklagare Krister Petersson har beslutat att lägga ned utredningen om Palmemordet eftersom den utpekade misstänkta gärningsmannen Stig Engström är död.

Ett överraskande beslut och ett överraskande utpekande. Så säger Palmeexperten Gunnar Wall efter åklagaren Krister Peterssons besked om att Stig Engström misstänks ha mördat Olof Palme och att förundersökningen läggs ned.

– Det är som att han (åklagaren) ville att svenska folket ska få något sorts avslut, säger Gunnar Wall.

Beskedet från chefsåklagaren Krister Petersson om att förundersökningen om Palmemordet läggs ner och att skälet därtill är att Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, som misstänks ha utfört mordet är avliden överraskade Palmeexperten och författaren Gunnar Wall.

– Jag blev framför allt överraskad att de gjorde ett utpekande av en person med så svaga bevis.

Inför beskedet var förväntan hos Wall att åklagaren skulle presentera någon ny teknisk bevisning eller något nytt vittne. Men när så nu inte skedde är han förbryllad över åklagarens beslut.

Gunnar Wall säger att åklagaren i stället hade kunnat meddela att man i nuläget inte kommer längre i utredningen, lagt den på is och återupptagit den om något av vikt skulle tillkomma.

– Men det var ju inte det han gjorde. Det är som att han ville att svenska folket skulle få något sorts avslutning så att vi ska kunna bli lugna med att vi vet hur det är. Men det vet vi ju inte, säger Wall.

Han tror att beskedet och nedläggning av utredningen kommer att leda till stor diskussion,

– Dels om det här utpekandet och om det var riktigt att göra det. Dels om det var sakligt riktigt och i andra varvet om det var etiskt riktigt.

ANNONS