Coronapandemin

Ica-butikens system för att motverka bunkring av toapapper

Av: 

Rebecka Rakell

NYHETER

För att försöka minska bunkringen på toapapper har en Ica-butik i Uppsala tagit beslutet att ta hundra kronor för varje ”extra” förpackning toalettpapper.

– Folk verkar uppskatta det och tycker att det är fyndigt, säger ansvarig för kolonialavdelningen Cecilia Thorslund till Aftonbladet.

Cecilia Thorslund som är kolonialansvarig i Ica-butiken Rosendal i Uppsala.

Vanligtvis blir priset lägre när kunder köper fler antal varor. I rådande coronatider kan vi se att det har blivit tvärtom på vissa ställen, och priserna har mer än fördubblats vid köp av mer än en vara av samma produkt.

I veckan beslutade Ica Nära Rosendal i Uppsala att ta extra betalt från de som planerat att bunkra toalettpapper. På hyllan kan man numera hitta en skylt med texten ”Det första toalettpappret kostar ordinarie pris, den andra kostar 100kr/st”.

Vill uppmärksamma kunderna

Cecilia Thorslund som är kolonialansvarig i butiken berättar att hela personalstyrkan gemensamt fattade beslutet efter att de upplevde att det varit sådan hets. 

– Vi ville uppmärksamma kunderna att tänka praktiskt, och på sina medmänniskor genom att inte handla mer än vad man själv behöver, säger Cecilia.

Skylten på Ica Nära Rosendal i Uppsala.

Har fått bra respons

Största skillnaden nu enligt Cecilia är att de flesta kunderna väljer att köpa just en förpackning åt gången, och att det nu finns papper i butiken hela dagen.

– Jag tycker att begränsningen är toppen. Vi försöker tänka solidariskt, att det ska räcka till alla. Kunderna uppskattar det lika mycket. Vi har fått väldigt bra respons, både här i butiken och på våra sociala medier, säger Cecilia.

Fler butiker tar till åtgärder

Även en livsmedelsbutik i Danmark tar till åtgärder då bunkringen av handsprit blev för stor. Första flaskan handsprit säljer de som vanligt för 40 danska kronor, den andra flaskan för 1000 danska kronor, skriver danska Ekstra Bladet.

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaläget i Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Rosendal

Uppsala

Coronaviruset

Handsprit