Coronaskräck i flyktingläger i Libanon

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:
Det är sista dagen på minst en vecka som barnen får gå i skolan efter beslutet att stänga ner skolor och universitet i landet.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Det är sista dagen på minst en vecka som barnen får gå i skolan efter beslutet att stänga ner skolor och universitet i landet.

BEKAADALEN. Coronaskräcken sprider sig i flyktinglägren i Libanon.

Samtidigt väljer nu landet att stänga ner alla skolor och universitet – av rädsla för viruset.

– Det är redan flera föräldrar som väljer att hålla sina barn hemma från skolan, säger socialarbetaren Rafif Sleyman.

Flera av barnen som sitter längs klassrummets långsidor har munskydd som täcker större delen av deras ansikten, det är precis så att ögonen sticker upp under masken. En pojke på ungefär fyra år tycker att munskyddet är krångligt, han vill hellre dra upp den över huvudet och ha det i håret.

Det är den sista dagen på i alla fall en vecka som de syriska flyktingbarnen får vara på utbildningscentrumet i Bekaadalen, för nu har Libanon beslutat att stänga ner sina skolor och universitet då man hoppas att det ska förhindra virusets spridning.

Men redan nu är klasserna för barnen bara halvfulla.

–Det brukar vara 30 barn i den här gruppen men bara hälften har fått komma hit för sina föräldrar, de är rädda att de ska smittas och föra med viruset hem till flyktinglägret, säger Rafif Sleyman, socialarbetare på utbildningscentret Beyond NGO.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Munskydden täcker stora delar av barnens ansikten.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Bekaa Valley.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Många föräldrar håller barnen i hemma.

”Ingen möjlighet att ta hand om corona”

Skolan ligger i Bekaadalen i östra Libanon där en stor del av de över en miljon syrierna i landet bor, i inofficiella flyktingläger. Där är många av de boende oroliga för vad som ska hända om viruset får spridning, då lägren är överbefolkade och standarden låg med smutsigt vatten och brist på flera hygienartiklar.

– Här finns det ingen möjlighet att ta hand om ett stort coronautbrott. Jag har hjärtproblem så jag vågar inte tänka på vad som ska hända om jag blir sjuk, säger en man.

Foto: MAGNUS WENNMAN
En tavla i klassrummet med teckningar på bland annat ett par händer som tvättas och munskydd.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Flyktinglägret i Bekaadalen i Libanon.

”De ljuger”

Men det är inte bara i de tätbefolkade lägren som skräcken för coronaviruset är stor. Enligt myndigheterna har landet bara 13 bekräftade fall – men flera libaneser litar inte på den informationen.

– Jag tror att de ljuger för att få det att låta bättre. När de manar till lugn brukar det sällan vara ett gott tecken, säger en kvinna.

På flera arbetsplatser har man också informerat personal om att inte ta i hand och att hålla ett behörigt avstånd till andra och många libaneser väljer att gå runt med både munskydd och plasthandskar i hopp om att klara sig från viruset.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Några av barnen i klassrummet. Gruppen brukar vara större, upp mot 30 barn.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Barnen tecknar.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE