Bandidosmål tas om – nämndeman jävig

Av:  TT

En vapenrättegång mot en Bandidosmedlem tas om då en nämndeman visat uppskattning för mc-gänget i sociala medier. Arkivbild.
En vapenrättegång mot en Bandidosmedlem tas om då en nämndeman visat uppskattning för mc-gänget i sociala medier. Arkivbild.

Rättegången där en Bandidosmedlem friades från anklagelser om att ha haft ett jättelikt vapenförråd söder om Stockholm kommer att tas om.

En nämndeman bedöms vara jävig då han visat uppskattning för mc-gänget i sociala medier.

Åtalet gällde bland annat synnerligen grovt vapenbrott. I tillslag i ett garage upptäcktes flera automatkarbiner, kulsprutor, gevär, pistoler, revolvrar och flera tusen patroner. Mannen – som pekats ut som en väldigt högt uppsatt person inom Bandidos – anklagades också för att ha hanterat stora mängder sprängmedel och narkotika.

Mannen friades i Södertörns tingsrätt i juli förra året, trots vissa dna-fynd på beslagtagna föremål och i en bil där vapen förvarades.

Åklagaren lyfte sedan fram att en av nämndemännen som friade Bandidosmannen, en nämndeman som nominerats av Sverigedemokraterna, flera gånger hade uttryckt uppskattning för mc-gänget Bandidos i sociala medier.

Nämndemannen bedöms vara jävig och hovrätten beslutar nu att skicka tillbaka målet till tingsrätten, där den kommer att tas om med ny domare och nya nämndemän, enligt ett pressmeddelande.

Den friande domen överklagades, men hovrättsmålet fick nyligen ställas in då man inte kunde få tag i den tilltalade, vilket Aftonbladet rapporterat.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN