Flera länder ställer sig bakom Iraninsats

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stena Impero när fartyget omringas av iranska patrullbåtar innan det konfiskeras.
Foto: Morteza Akhoondi
Stena Impero när fartyget omringas av iranska patrullbåtar innan det konfiskeras.

En rad länder ställer sig bakom den europeiska insatsen i Persiska viken, där fartyg ska eskorteras för att inte stoppas av Iran.

Bakgrunden är konfiskeringen av ett svenskägt fartyg – men Sverige sluter inte upp.

Frankrike, Italien, Nederländerna och Danmark ställer sig bakom insatsen, enligt Reuters.

Enligt Storbritanniens förslag ska styrkan vara europeisk, men inte vara direkt kopplad till EU, inte heller till Nato eller USA. Insatsen kan ledas av Storbritannien och Frankrike gemensamt, uppger diplomatkällor till Reuters.

Initiativet tas efter att brittiskregistrerade Stena Imperio, som ägs av svenska rederiet Stena Bulk, beslagtagits i Hormuzsundet.

Spanien, Polen och Tyskland ska också ha visat intresse, enligt nyhetsbyrån. Också Sverige nämns, men den uppgiften tillbakavisas av svenska utrikesdepartementet.

– Vi har inte fått någon förfrågan från Storbritannien och inte heller tagit initiativ till att vara med, säger Jasmina Sofic, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S).

– Sedan Iran tog fartyget har UD haft konstanta kontakter med Storbritannien. Diskussionerna har rört hur man kan försöka lösa situationen, men inte den här insatsen, säger Jasmina Sofic.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN