SMHI flaggar för ruggigt väder på ingång

avMaria-Elena Zelaya

Kraftigt skyfall, hårda vindar och potentiell åska dundrar in över Götaland i helgen.

Trots regnet är risken för bränder i skog och mark stor på de flesta platser, på vissa håll i landet är risken extremt stor.

– Det finns risk för översvämningar på vägar och källare, säger Linus Dock meteorolog på SMHI.

Det svenska sommarvädret fortsätter att pendla, helgen börjar gott med sol och en del stackmoln i större delen av landet. Men på lördagen är det bäst att äta glassen inomhus, i alla fall för de i västra Sverige.

– Det är svårt att lokalisera exakt vart skurarna riskerar att bli som intensivast, säger Erik Lindeskär, meteorolog på Foreca.

Fortsatt varmt

SMHI larmar för potentiella översvämningar i Götalandsområdet när intensiva regnskurar drar in på lördagen. Men frukta icke, regnet väntas pågå intensivt i några timmar för att sedan dra vidare.

– Det kan ju orsaka lokala översvämningar men just nu är det på risknivå, ser vi att vädret väntas bli värre så går vi ut med varning, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Trots regnet väntas värmen vara kvar med temperaturer omkring 20 grader på lördagen, vilket kan bidra med åska. På söndagen väntas skurarna lugna sig och längre norrut blir det uppehållsväder.

Ostadigt framöver

Sommaren har kommit med både riktigt varma och kalla dagar. I stora delar av landet finns det fortfarande stor risk för bränder i skog och mark på de flesta platser, på vissa håll är risken extremt stor.

– Jag skulle säga att det är normalt svensk sommarväder just nu, det brukar vara växlande molnigheter och skurar som sedan blir klarare framåt kvällen, säger Erik Lindeskär.

De kommande tio dagarna väntas värmen sjunka i hela landet. Varmast kommer det vara omkring Götaland där väntas temperaturer strax över 20 grader. Kallast blir det i västra Norrland med knappa 18 grader.

– Vi går in i en ostadigare period nu framöver, det kommer vara flera dagar med ganska kraftiga regnskurar och åska av och till i hela landet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Götaland

Foreca

SMHI

Skyfall