Masskjutningen på Walmart i El Paso

Patrick Crusius, 21, var skytten bakom dådet i El Paso

Av: 

Andreas Söderlund

NYHETER

Patrick Crusius, 21, var skytten som dödade minst 20 personer i El Paso i Texas.

På Twitter delade han tweets om Donald Trump och Bill O’Reilly.

I ett manifest, som polisen misstänker är skrivet av honom, sägs att dådet var riktat mot latinamerikaner – delvis för att de röstar på Demokraterna.

Patrick Crusius, 21, senast kända adress är hans föräldrahem i Allen utanför Dallas. Där ska han ha bott tillsammans med sina föräldrar och sina två syskon. Polisen har genomfört en insats i föräldrahemmet under natten till söndagen, svensk tid.

Föräldrahemmet ligger över nio timmars bilväg från gränsstaden El Paso där han genomförde dådet.

Ännu under vårterminen studerade han på universitetet Collin College utanför Dallas.

“Vi är ledsna och skräckslagna över nyheterna om skottlossning i El Paso, Texas i dag”, skriver universitet i en officiell kommentar till amerikanska medier.

Hyllade Trumps mur

Crusius konton i sociala medier har raderats några timmar efter dådet. Men Aftonbladet tog del av dem innan dess.

Han hade ett till synes inaktivt Facebook-konto med bara tre synliga vänner. På Twitter har han inte varit aktiv sedan 2017 – då han delade inlägg om Bill O’Reilly och Donald Trump. Han hyllade då Trump för den planerade muren på mexikanska gränsen.

#BuildTheWall är det bästa sättet @POTUS har arbetat för att säkra vårt land så här långt”, skrev han på Twitter den 29 januari 2017.

På Linkedin skriver han om sin ovilja att arbeta.

“Jag är inte motiverad till att göra någonting annat än det nödvändiga för att klara mig. Att arbeta suger, men jag antar att en karriär inom mjukvaruutveckling passar mig bra. Jag tillbringar åtta timmar varje dag framför datorn så det räknas väl som erfarenhet antar jag”.

Manifest utreds

Innan dådet laddades ett manifest upp på internetforumet 8chan. Polisen utreder om det manifestet kan vara skrivet av Patrick Crusius. I det förklaras det eventuella motivet till dådet.

– Manifestet tyder på att det här var ett hatbrott. Men vi måste säkra att det verkligen var ett manifest skrivet av den här personen, säger Greg Allen, polischef i El Paso på en presskonferens under natten till måndagen.

I det fyrasidiga manifestet, som Aftonbladet har tagit del av, skriver Crusius att han stödjer skytten i Christchurch – som dödade 51 personer i två olika moskéer i Nya Zeeland. Men att hans egen attack är riktad mot latinamerikaner.

I det tydligt främlingsfientliga manifestet skriver han att är emot invandring och ”rasblandning”. Han skriver också att att han vill att det ska finnas färre latinamerikaner i USA, delvis för att de röstar på Demokraterna.

Enligt manifestet hoppades han att han skulle dö under attacken.

”Att bli tillfångatagen är troligtvis värre än att dö under skottlossningen eftersom jag ändå kommer att få dödsstraff”, skriver han.

Enligt polisen gav Patrick Crusius själv upp när poliserna kom till platsen.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Masskjutning i El Paso – 20 döda

ÄMNEN I ARTIKELN

Masskjutningen på Walmart i El Paso

Våldsbrott

Donald Trump

Terrorbrott

AB Voice

Texas

USA