Jemen

Attack mot militärbas – 19 soldater döda

Av: 

TT

En militärbas i södra Jemen attackerades av al-Qaida.
En militärbas i södra Jemen attackerades av al-Qaida.

NYHETER

Minst 19 soldater har skjutits till döds i ett anfall mot en militärbas i södra Jemen utfört av al-Qaida, enligt uppgifter från flera myndighetsföreträdare i landet.

De beväpnade männen stormade basen al-Mahfad i provinsen Abyan och det dröjde flera timmar innan förstärkningen nådde fram till platsen.

Attacken kom dagen efter två allvarliga attacker i hamnstaden Aden i Jemen som tog uppemot 50 liv och skadade nästan lika många. Huthirebellerna och terrorrörelsen IS sade sig ligga bakom varsitt av de två attentaten.

– De beväpnade männen från al-Qaida utnyttjade det som hände i Aden för att utföra anfallet på al-Mahfad basen, säger en myndighetsföreträdare till AFP.

al-Qaida på den arabiska halvön (Aqap), som terrorrörelsens lokala gren heter, har dragit nytta av konflikten där en saudiskledd allians krigar på regeringens sida i striderna mot de Iranstödda Huthirebellerna. Aqap finns i flera av landets provinser, i södra och östra Jemen.

Säkerhetsanlytikern Aleksandar Mitreski som forskar vid universitetet i Sydney säger till AFP att attacken mot militärbasen "förefaller opportunistisk",

– al-Qaida har varken kapacitet eller lust att öppna en ny front i södra Jemen. Vi kan komma att se andra sporadiska attacker i framtiden, drivna av al-Qaidas önskan att förbli en relevant aktör i Jemenkonflikten.

USA betraktar Aqap som al-Qaidas farligaste gren och har genomfört en rad drönarattacker mot dess ledare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Jemen: Runt 50 döda i attacker i Aden

ÄMNEN I ARTIKELN

Jemen

al-Qaida