Manshaus åtalas för mord och terrorbrott

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den mord- och terroråtalade Philip Manshaus gör Hitlerhälsning under en häktningsförhandling i november 2019.
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT
Den mord- och terroråtalade Philip Manshaus gör Hitlerhälsning under en häktningsförhandling i november 2019.

NYHETER

Efter ett drygt halvår i häkte åtalas nu Philip Manshaus för mord och terrorbrott. Den norske 22-åringen misstänks ha dödat sin styvsyster och därefter gått till beväpnad attack mot en moské utanför Oslo.

"Jag har ingen kommentar utöver att vi fortsätter våra förberedelser inför huvudförhandlingen", kommenterar Manshaus försvarare Unni Fries åtalet via sms.

Manshaus misstänks för att ha mördat sin 17-åriga styvsyster i deras gemensamma hem, och kort därefter gått till attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför Oslo.

22-årige Manshaus öppnade eld med ett hagelgevär men övermannades av moskébesökare innan han kunde skada någon. I polisförhör har han sagt att målet var att "döda så många som möjligt".

Mordet och moskéattacken ägde rum den 10 augusti i fjol. I förhör har Manshaus berättat att han ville genomföra attacken fredagen den 9 augusti, under firandet av högtiden id, men eftersom föräldrarna var hemma den dagen sköt han upp angreppet till lördagen.

22-åringen försökte också livesända sin attack, men misslyckades.

Manshaus har erkänt de faktiska omständigheterna men förnekar att han gjort sig skyldig till brott. Enligt hans advokat anser Manshaus att han agerade i nödvärn, som "ett led i en motståndskamp".

22-åringen hade före sitt dåd hyllat flera masskjutningar med högerextrema motiv.

Rättegången mot Manshaus inleds den 7 maj, i Asker och Bærums tingsrätt, och planeras pågå i tre veckor.

Publicerad:

LÄS VIDARE