Erdogan och Putin ska diskutera Syrienkrisen

Av:  TT-AFP-Reuters

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till höger, och Rysslands president Vladimir Putin i samspråk i Istanbul under invigningen av den nya gasledningen Turkstream den 8 januari. Mannen i mitten är en tolk. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till höger, och Rysslands president Vladimir Putin i samspråk i Istanbul under invigningen av den nya gasledningen Turkstream den 8 januari. Mannen i mitten är en tolk. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med nya attacker mot de syriska regimstyrkorna om de inte avbryter sin offensiv i nordvästra Syrien. Uttalandet kommer inför ett möte i veckan mellan Erdogan och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin, som stödjer regimstyrkorna.

– Om de inte drar sig tillbaka till de linjer som Turkiet har bestämt så snart som möjligt så kommer ingen av dem ha kvar sina huvuden, säger Erdogan vid ett tal i Ankara.

Samtidigt uttrycker han sig hoppfullt om det kommande mötet med Putin i Ryssland på torsdag, som utlystes under måndagen.

– Jag hoppas att han (Putin) kommer att vidta nödvändiga åtgärder där, såsom ett eldupphör, och att vi kan hitta en lösning på detta.

Nedskjutna plan

Även från Ryssland kommer försonande tongångar.

– Våra militärer har ständig kontakt med varandra. Det viktiga just nu är att fokusera på förhandlingar mellan Putin och Erdogan, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Turkiet har inlett en motoffensiv mot de ryskstödda syriska regimstyrkorna efter det att 33 turkiska soldater dödades i syriska luftangrepp i Idlibprovinsen förra veckan.

I vedergällningsattacker i söndags dödade turkisk militär 19 syriska soldater och sköt ner två syriska stridsflygplan.

Nära band

Men Ankara lär akta sig för att hamna i direkta strider med ryska styrkor i Syrien. Även om de står på olika sidor i kriget i Syrien – Turkiet stödjer rebellerna i Idlibprovinsen – så har de starka band på handels- och försvarsområdet.

2018 slöt länderna en överenskommelse i ryska Sotji som innebar att Turkiet upprättade tolv militära observationsposter i Idlib i syfte att hindra en syrisk offensiv närmare den turkiska gränsen. Men i december i fjol trappade regimstyrkorna upp sin offensiv mot Idlib och har gjort stora framryckningar, vilket drivit närmare en miljon människor på flykt mot Turkiet.

Publisert:

LÄS VIDARE