Talibanledare: Historiskt avtal med USA nära

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT
Ett fredsavtal med USA är nära, skriver talibanledaren Sirajuddin Haqqani. På bilden nationaldagsfirande i huvudstaden Kabul i fjol. Arkivbild.

"Att vi i dag står på tröskeln till ett fredsavtal med USA är ingen liten milstolpe", skriver Sirajuddin Haqqani, talibanrörelsens näst högste ledare, i en debattartikel i tidningen New York Times.

Efter förhandlingar som pågått sedan 2018 uppger Haqqani nu att talibanerna inom kort kommer att underteckna ett avtal om en veckolång nedtrappning av våldet i det krigshärjade Afghanistan, något han beskriver som "historiskt".

"Vi står i begrepp att underteckna ett avtal med USA och vi är fast beslutna genomföra varje klausul, i ord och handling", skriver Haqqani, men tillägger:

"Att uppnå avtalets potential, säkerställa dess framgång och nå varaktig fred kommer att bero på en lika plikttrogen efterlevnad från USA."

Innehållet i avtalet är inte känt, inte heller när det ska träda i kraft, men bedömare har länge spekulerat i att det är ett första steg mot en markant neddragning av den amerikanska militära närvaron i Afghanistan. I dag har USA omkring 14 000 soldater stationerade i landet.

"Islamiskt system"

I debattartikeln kommenterar Haqqani även ett krav USA påstås ha fört fram i förhandlingarna, att utländska jihadister inte ska få använda Afghanistan som bas, genom att kalla sådana farhågor "överdrivna".

Haqqani skisserar vidare sin vision av hur ett framtida Afghanistan kommer att se ut om de utländska soldaterna lämnar, och föreställer sig då ett "islamiskt system" där "kvinnors rättigheter som följer av Islam – från rätten till utbildning till rätten att arbeta – är skyddade".

Leder terrornätverk

Debattartikeln är den första kommentaren rörande fredsförhandlingarna från en tongivande talibanföreträdare. Den är också det första offentliga meddelandet från Haqqani sedan 2017.

Vid sidan av sin position inom talibanrörelsen leder Haqqani även det terrorklassade Haqqaninätverket, vilket grundades av fadern Jalaluddin Haqqani som ansågs ha nära band till al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.

Far och son Haqqani har också påståtts samarbeta med den mäktiga pakistanska underrättelsetjänsten ISI för att destabilisera Afghanistan.

Ilska i Kabul

Från det afghanska regeringskansliet i Kabul – där president Ashraf Ghani först i tisdags utsågs till segrare efter valet i september 2019 – lät reaktionerna inte vänta på sig.

– Det är sorgligt att New York Times har upplåtit sin plattform till en individ som är uppsatt på terroristlistan. Han och hans nätverk ligger bakom skoningslösa attacker mot afghaner och utlänningar, säger en talesperson för presidenten.

Talespersonen bekräftar samtidigt att Ghani under det senaste dygnet haft två separata möten med USA:s sändebud Zalmay Khalilzad för att diskutera fredsavtalet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM