Presidenten skyller bränder i Amazonas på miljögrupper

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Regnskogen i Amazonas brinner. Då går president Jair Bolsonaro till attack.

Miljöaktivister startar bränderna för att kunna filma dem, påstår han.

– Vad är syftet? Att skapa problem för Brasilien, hävdar Bolsonaro.

Nästan 73 000 bränder – mer än hälften av dem i Amazonas – har registrerats av det brasilianska rymdforskningsinstitutet Inpe sedan januari. Det är 83 procent fler än under samma period förra året.

I januari installerades Brasiliens nye president Jair Bolsonaro, som ibland kallas ”Tropikernas Trump”. Han har hyllat den forna militärdiktaturen och tycker att minoritetsfolken i Amazonas har för stora rättigheter. Dessutom vill presidenten bygga en motorväg genom regnskogen och hans regering stöttar aktivt de som hugger ner träden.

Det har gått så långt att bönder i Amazonas har börjat organisera särskilda ”eldardagar”. Då röjer de avskogad mark med bränder, bönderna vet att myndigheterna inte längre bötfäller deras tilltag.

Drar in bistånd

Allt fler europeiska länder sätter nu press på Brasilien, för att bryta skövlingen av Amazonas. Norge och Tyskland har slutat donera pengar till Amazonasfonden, som stödjer miljöorganisationer och statliga myndigheter.

I går, onsdag, talade Jair Bolsonaro inför en stålkonferens i huvudstaden Brasilia, uppger den brittiska tidningen The Guardian. Han sade:

– När det gäller frågan om bränder i Amazonas, som jag anser kan ha startats av miljöorganisationer för att de har gått miste om pengar, så undrar jag vad syftet är? Att skapa problem för Brasilien.

1 av 6 | Foto: Natacha Pisarenko / AP
Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Han hävdade också att miljögrupper startat bränder för att kunna filma dem. När han pressades på bevis var svaret att det var ”hans känsla”.

I början av augusti sparkade Bolsonaro chefen för det brasilianska rymdforskningsinstitutet Inpe, efter att institutet rapporterat att 88 procent mer regnskog hade huggits ner i juni 2019 jämfört med i juni 2018.

”Kapten Motorsåg”

Institutets nya rapport om nästan dubbelt så många bränder i år jämfört med förra året, har han också avfärdat:

– Jag brukade kallas kapten Motorsåg. Nu är jag kejsar Nero, som sätter eld på Amazonas. I själva verket beror det på att vi nu är i den säsongen när bönderna röjer mark med hjälp av bränder.

Det är oklart hur många av de tusentals bränderna som har naturliga orsaker, och vilka som är anlagda. I grannlandet Bolivia brinner också regnskogen, åtminstone 5 000 kvadratkilometer har gått upp i rök på kort tid.

En boliviansk skogsbrand var skälet till att himlen över Brasiliens största stad, Sao Paulo, förmörkades i måndags.

– Dagen blev till natt, sade Gianvitor Dias i Sao Paulo då till BBC.

PODD: Experten: Så farliga är bränderna i Amazonas

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om de stora bränderna som rasar i Amazonas – och i flera andra regnskogar.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE