Frias från mord efter att ha fött dött barn

Av:  TT-AFP-Reuters

En ung kvinna i El Salvador, mordåtalad sedan hon hade fött ett dödfött barn, har friats av en appellationsdomstol.

– Tack gode Gud för att rättvisa har skipats, sade 21-åriga Evelyn Hernández.

Hernández blev som tonåring gravid vid en våldtäkt och födde sitt barn hemma i badrummet, utan att ha varit medveten själv om graviditeten. Barnet var dödfött och hade enligt obduktionsprotokollet dött av syrebrist i livmodern, uppger en grupp för kvinnors rätt för abort som stöttar Hernández.

Trots detta fälldes hon 2017 mot sitt nekande för mord i en salvadoransk domstol och dömdes till 30 års fängelse. I februari släpptes Hernández fri i väntan på ny rättegång. Åklagarna yrkade på 40 års fängelse och har nu tio dagar på sig att överklaga domen.

– Tack gode Gud för att rättvisa har skipats, sade en tårögd 21-åriga Evelyn Hernández utanför domstolen.

– Men många kvinnor är kvar i fängelse och jag hoppas att de också ska friges snart.

Evelyn Hernández kramas om efter att ha friats.
Evelyn Hernández kramas om efter att ha friats.

Flera fortsatt fängslade

Hernández advokat Bertha María Deleón kommenterade den friande domen på Twitter: "Jag spricker av lycka! I dag är en bra dag för rättvisan", skriver hon.

Deleón säger att hennes kamp för kvinnors rättigheter kommer att fortsätta. "Det finns fortfarande kvinnor som har åtalats och måste få rättvisa", skriver hon.

Omkring 20 kvinnor sitter fortsatt fängslade i El Salvador i fall som liknar Hernández, alla med långa fängelsedomar.

Amnesty International välkomnar domslutet och kallar det för en "rungande seger för kvinnors rättigheter i El Salvador".

– El Salvador måste en gång för alla sluta sitt skamfulla och diskriminerande beteende att kriminalisera kvinnor och omedelbart dra tillbaka landets drakoniska antiabortlagar, säger organisationens Amerikachef Erika Guevara-Rosas.

Totalförbud mot abort

I mars släpptes tre dömda kvinnor, som fött dödfödda barn. I december friades en annan ung salvadoransk kvinna efter att ha åtalats för mordförsök sedan hennes barn fötts för tidigt.

El Salvador har sedan 1998 totalförbud mot abort, även när moderns liv är i fara, efter våldtäkt och vid svåra fosterskador.

Publisert: