Massdemonstrationer i Paris på första maj

avJohanna Frändén

PARIS. Fem personer har gripits och lika många poliser har skadats under första maj-demonstrationer i Paris, uppger franska medier.

Den franska vänstern är mobiliserad i massor, men splittrad av en knäckfråga inför presidentvalet på söndag.

– Jag avskyr Marine Le Pen, men jag ser mig inte som en kapitalist och kommer inte att rösta i valet, säger Clémentine Raffy.

1 av 3 | Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

För Emmanuel Macron eller bara emot Marine Le Pen? Dagens första maj-demonstranter hade svårt att komma överens om en strategi mot extremhögerns Le Pen och hade därför delat upp sig i två olika manifestationer i Paris.

Vid lunchtid samlades demonstranter och företrädare för flera fackförbund vid Jaurès i östra Paris för att demonstrera mot Nationella fronten och uppmana sina medlemmar att lägga sin röst på den liberala mittenkandidaten Emmanuel Macron.

”Jag vill inte att de ska tro att de är legitima presidenter”

På eftermiddagen samlades tiotusentals människor (70 000 enligt arrangören, 30 000 enligt polisen) på Place de la République för ett demonstrationståg mot Nationella fronten, men utan att för den sakens skull ta ställning för hennes motkandidat i presidentvalet.

– Helt ärligt avskyr jag Marine Le Pen som alla här, men jag ser mig inte som en kapitalist och kommer inte att rösta på söndag. Jag röstade på Jean-Luc Mélenchon i den första omgången, säger Clémentine Raffy.

Hennes väninna Aline Billaut är inne på samma linje:

– Vad som än händer kommer någon av dem att bli president. Jag vill inte få dem att tro att de är legitima presidenter. Om 40 procent av befolkningen avstår från att rösta så är de inte legitima presidenter, och jag vill vara en del av de 40 procenten.

Valet mindre än en vecka bort – spänt läge

Med andra omgången i presidentvalet mindre än en vecka bort är läget spänt i hela Frankrike och på måndagen rapporteras flera incidenter runtom i Paris.
Enligt tidningen Le Figaro lokaliserade och isolerade polis ett hundrafemtiotal maskerade personer längst fram i demonstrationståget från Place de la République och man ska också ha påträffat molotovcocktails och smällare.

Enligt tv-kanalen BFMTV har fem personer gripits på måndagseftermiddagen och sex poliser skadats i tjänst, i samband med den stora demonstrationen.

”Det är Le Pen eller oss”

Tidigare på dagen höll också Nationella frontens ledare Marine Le Pen sitt sista stora möte under valkampanjen i Villepinte nordöst om Paris. Bland flera attacker på Emmanuel Macron utmålade Le Pen sin motståndare om presidentposten som en röst för kapitalet och eliten:

– Hans slogan är ”Tillsammans Frankrike”, men den borde vara ”Tillsammans finansvärlden”.

Macron höll själv möte ett par timmar senare strax öster om Paris och uppmanade fransmännen att se det historiska allvaret i valet på söndag.

– Den sjunde maj är det madame Le Pen eller oss. Vi har ett enormt ansvar, säger Emmanuel Macron.

ARTIKELN HANDLAR OM