Efter klimatbeskedet: Superentreprenören hotar lämna Trump

Politiker och miljöorganisationer djupt oroade

avEbba Thornéus, Martin Schori

Foto: AFP POOL

WASHINGTON. President Trump kommer ta USA ur Parisavtalet mot klimatförändringar, uppger nyhetssajten Axios på onsdagen.

Själv säger Trump att han kommer ge sitt besked på torsdag.

Omvärldens reaktioner har dock inte låtit vänta och både politiker, miljöorganisationer, och företagsledare reagerar med bestörtning.

”Om Trump lämnar Paris så lämnar jag Trump”, meddelar superentreprenören Elon Musk på Twitter.

Det är sajten Axios som uppger att USA:s president Donald Trump, som tidigare kallat klimathotet för ”en bluff”, tänker överge Parisavtalet.

Uppgifterna har bekräftats av källor till flera amerikanska medier.

Lövin: Klimatutmaningen måste lösas gemensamt

Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) säger till TT att det skulle vara djupt beklagligt om USA bestämmer sig för att dra sig ur Parisavtalet.

”Klimatutmaningen måste lösas gemensamt. Alla länder har ett ansvar att agera och utvecklade länder har ett särskilt ansvar att minska sina utsläpp och bidra till fattigare länders arbete” säger hon i ett uttalande.

”Väldigt, väldigt allvarligt”

Centerpartiets Annie Lööf säger till Aftonbladet att uppgifterna är ytterst allvarliga både för planeten och för det globala miljö- och klimatarbetet.

”Den svenska regeringen har nu ett ansvar för att Sverige även fortsättningsvis spelar en viktig roll i det arbetet”.

Bland flera miljöorganisationer har beskedet tagits emot med ilska.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt. USA är ju världens näst största utsläppsland och när ett sådant land lämnar ett så viktigt avtal så ger det väldigt tråkiga och allvarliga signaler, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till TT.

EU-kommissionen: Vi är redo att att över

Även Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace, känner oro för avtalet.

– Trump fortsätter att försöka isolera USA, men den globala utvecklingen bort från fossila bränslen och mot säker förnybar energi går inte att stoppa. Vilket inte minst syns i rekord för installationen av ny solenergi.

– Resten av världen går framåt när Trump går bakåt.

En EU-tjänsteman säger till nyhetsbyrån AP på onsdagen att EU och Kina kommer fortsätta stå bakom Parisavtalet, oavsett om Trump drar sig ur.

– Jag tror verkligen inte att det skulle förändra mänsklighetens gång, säger kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic till Reuters.

FN: Klimatåtgärder är ostoppbara

FN:s officiella Twitterkonto svarade med att citera ur ett tal av generalsekreterare António Guterres om att ”klimatåtgärder är ostoppbara”.

Peter Hannam, miljöreporter på The Sydney Morning Herald, skriver i en analys att beslutet skulle vara ett rejält bakslag och kan dessutom sända en signal till övriga länder att de inte längre behöver fullfölja sina uppdrag.

”Som världens näst största utsläppskälla av växthusgaser kommer ett amerikanskt utträde sända en signal till de återstående 194 nationerna att de inte längre behöver fullfölja sina uppdrag om föroreningsminskning”.

Skarp kritik från politikerhåll

Inte helt oväntat har också flera högt uppsatta demokrater, däribland ledamoten av USA:s representanthus, Nancy Pelosi, riktat skarp kritik mot Trump, liksom republikanen Mitt Romney som påpekar att avtalet inte bara handlar om klimatet utan om USA:s plats som världsledare.

Superentreprenör hotar lämna Trump

Även näringslivet har reagerat kraftigt och hotar nu att ”lämna Trump”.

Superentreprenören Elon Musk – som står bakom elbilstillverkaren Tesla, rymdföretaget Space X och solenergiföretaget Solarcity – och som även är rådgivare till Trump i två näringslivsgrupper, twittrade att han vid upprepade tillfällen försökt övertyga Trump att inte hoppa av Parisavtalet.

På en direkt fråga svarar Musk att han ”inte kommer att ha något annat val” än att lämna rådgivargrupperna om Trump lämnar Parisavtalet.

Trump: Beslutet kommer på torsdag

Själv sa president Trump på onsdagen att han inte bestämt sig än.

”Jag kommer att tillkännage mitt beslut om Parisavtalet inom de närmaste dagarna. MAKE AMERICA GREAT AGAIN”, skriver han på Twitter.

Sent på onsdagskvällen twittrade han dock igen och meddelade att ett besked kommer att ges klockan 21.00 på torsdagen, svensk tid.