Från snökaos till högsommar: Extrema väderkontraster

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Årets hittills högsta temperatur är satt: 29.4 grader i Oskarshamn och Gladhammar.

Som om det inte vore extremt nog, klappar vädergudarna ihop fullständigt på söndagen.

Värmen fortsätter i södra Sverige samtidigt som det väntas komma 20 centimeter snö i Norrbottens län.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL

Det är minst sagt orättvis temperaturfördelning i vårt avlånga land för tillfället.

Nästan alla svenskar bosatta i södra Sverige har under dagen fått njuta av riktig högsommarvärme. Och visst känns det extra lyxigt när det blir över 25 grader varmt redan i maj.

– Det är i Östergötland och Svealand som det har varit riktigt varmt idag. På två stationer, Oskarshamn och Gladhammar, har vi kunnat mäta årets hittills högsta temperatur på 29.4 grader, säger Ian Engblom som är meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Han berättar att liknande temperaturer i vårens sista månad uppmättes i Varberg för bara ett par år sen. Men för att jämföra med rekordet måste man gå tillbaka så långt som till 1892 då temperaturen i samma område nådde hela vägen upp till 32.5.

Utfärdat en klass 1-varning

Och är du en av dem som snarare längtar till isiga landskap än svettiga stranddagar? Då hoppas vi att du bor i Norrbottens län.

– Just nu är det väldigt intressant väder. Det är extrema väderkontraster mellan södra Sverige och Norrbottens län. Högsommarvärmen fortsätter i stora delar av landet. Samtidigt som det förväntas komma mellan 10 och 20 centimeter snö längst upp i norr. Man har till och med utfärdat en klass 1-varning i Norrbottens län, säger Ian Engblom.

Detta extremväder är ovanligt för Sverige vid den här tiden på året, både de höga och de låga temperaturerna.

Gudskelov verkar vädergudarna ta sig samman något under början på nästa vecka. Temperaturerna förväntas jämnas ut när helgen övergår i vardag.

Risk för bränder

Och du som har jublat åt glass och sol-dagarna får tyvärr ta avsked av dem – för ett bra tag framöver.

– I södra Sverige blir det betydligt kallare under måndagen och tisdagen. Dessutom kommer det att bli ganska kraftiga skurar och stor risk för åska. Och om en blixt slår ned på fel ställe efter den här värmen, finns det risk för bränder, säger Ian Engblom.

Han säger också att högsommarvärmen inte verkar planera någon comeback i Sverige under de närmaste två veckorna.

– Det kan nog dröja till en bit in på juni innan vi får temperaturer över 25 grader igen. Men det blir växlande molnighet, så en del solglimtar kan komma att kika fram.