Terrordådet på Manchester Arena

Terrorsekten IS tar på sig sprängdådet i Manchester

Av: 

Gustaf Tronarp

Staffan Dickson

NYHETER

En person gripen för inblandning i attacken

Sprängningen vid Ariana Grandes konsert var en terrorattack – och polisen tror sig veta vem gärningsmannen är.

Det uppger premiärminister Theresa May vid en presskonferens.

– Med kall beräkning riktades attacken mot några av de yngsta i vårt samhälle, säger hon.

Samtidigt går terrorsekten IS ut och tar på sig ansvaret för dådet, rapporterar AFP.

LIVERAPPORTERING – SENASTE NYTT:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Världsstjärnan Ariana Grande hade precis avslutat sitt extranummer och tusentals konsertbesökare, många av dem barn, höll på att lämna jätteanläggningen Manchester Arena.

detonerade en självmordsbombare vad som tros vara en hemmagjord sprängladdning i foajén. Minst 22 människor har bekräftats döda efter dådet. 59 vårdas på sjukhus.

På tisdagseftermiddagen tog terrororganisationen IS, via propagandaorganet al-Amaq, på sig attacken. IS uppger att bomben placerats ut på arenan i förväg, enligt flera internationella nyhetsbyråer.

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

”En kallsinnig terrorattack”

Under morgonen satt Storbritanniens premiärminister Theresa May i ett akut krismöte med sin så kallade Cobra-grupp, som består av nyckelpersoner ur regeringen. Efteråt slog hon fast att det rör sig om ett terrordåd.

– Det råder nu inget tvivel om att invånarna i Manchester och i hela landet har fallit offer för en kallsinnig terrorattack, en attack som kallt beräknande riktade in sig mot några av de yngsta människorna i vårt samhälle.

– En ensam terrorist utlöste sin bomb nära en av utgångarna till arenan. Han valde medvetet en tid och en plats för att orsaka största möjliga blodbad och för att döda och skada utan urskiljning.

May uppgav också att polis och säkerhetstjänst har en sannolik identitet på den misstänkte gärningsmannen.

– I nuläget kan vi dock inte gå ut med information om vem den här personen är. Sannolikt agerade han ensam, men utredarna arbetar intensivt med att kartlägga om det kan vara så att han ingick i något nätverk, säger May.

Husrannsakningar

Vid 13-tiden på tisdagseftermiddagen, svensk tid, kom beskedet att polisen gripit en 23-årig man i södra Manchester. Mannen misstänks för inblandning i dådet, men några närmare omständigheter kring vilken roll han spelat är inte kända. Två timmar senare meddelade polisen att två husrannsakningar gjorts under utredningen av attacken. I samband med det tillslaget genomfördes en ”kontrollerad detonation” i området Fallowfield, rapporterar Reuters.

I ett inlägg på Twitter uppmanar polisen alla som var i centrala Manchester mellan klockan 20 och 23 på måndagskvällen brittisk tid, och som har så kallade vindrutekameror i sina bilar, att skicka in sitt material.

Polisen har på tisdagen även gripit en man efter ett misstänkt bombhot vid köpcentret Arndale i Manchester. Det ska dock inte ha någon koppling till konsertsprängningen.

ANNONS

Hos Nike hittar du allt för träningen - nu upp till 50% rabatt på mängder av varor!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrordådet på Manchester Arena

LÄS VIDARE

Detta vet vi om explosionen i Manchester

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordådet på Manchester Arena

Theresa May

Ariana Grande

Dådet i Manchester

IS/Daesh (Islamiska staten)