Trump om Israel/Palestina: Vi kommer att fixa det

WASHINGTON. Ingen av hans föregångare har lyckats, men nu är det dags för Donald Trump att ta sig an fredsprocessen mellan Israel och Palestina.

Och det var en mycket optimistisk president som träffade Palestinas ledare Mahmoud Abbas under onsdagen.

– Vi kommer fixa det, sa Trump under presskonferensen.

Palestinas president Mahmoud Abbas och USA:s president Donald Trump.
Palestinas president Mahmoud Abbas och USA:s president Donald Trump.
An honor to host President Mahmoud Abbas at the WH today. Hopefully something terrific could come out it between th… https://t.co/eyHLFZbKhn

Palestinas ledare Mahmoud Abbas träffade under onsdagen president Donald Trump i Vita huset.

Besöket är det första i Vita huset för Mahmoud Abbas sedan Trump tillträdde och sker bara några månader efter Israels premiärminister Benjamin Netanyahus besök.

Många palestinier har uttryckt optimism inför mötet då det setts som ett försök att diskutera olika alternativ för att återuppta de israeliska-palestinska fredsförhandlingarna.

– Det finns ingen anledning till att det inte är kan bli fred mellan Israel och palestinierna - ingen som helst, sa Trump till Reuters inför mötet.

Även Vita husets pressekreterare Sean Spicer, meddelade att ”presidentens målsättning är att mäkla fred i regionen” enligt AFP.

Trump: ”Skulle älska att medla”

På den gemensamma presskonferensen lovade Trump att han kommer att göra ”det som är nödvändigt för att nå ett fredsavtal i Mellanöstern”.

– Jag tror att det finns en ”mycket, mycket god chans att föra samman Israel och palestinierna” sa Trump och tillade att han ”skulle älska att vara medlare, skiljenämnd eller en facilitator” mellan de två sidorna.

Trump sa även att fokus nu ligger på att bringa fred och att han tror att ”vi kommer fixa det”.

Samtidigt poängterade han att en uppgörelse inte kan göras av USA eller någon annan nation utan ”måste ske genom direkta förhandlingar mellan Israel och Palestina” och uppmanade palestinska ledare att ”tala med enad röst mot uppvigling till våld och hat”.

Svåraste dealen att göra

Abbas, som i sin tur uttryckte stöd för en tvåstatslösning, tryckte på den palestinska önskan om en huvudstad i östra Jerusalem och sa att han tror att Trump skulle kunna agera mäklare i den eftersökta freden.

– Vi har kommit fram till en ny möjlighet, en ny horisont, som skulle kunna göra det möjligt att skapa fred. Och med dig som president finns det hopp, sa Abbas genom sin tolk.

Trump avslutade med att säga att fredsarbetet nu kommer att påbörjas.

– Vi har pratat med ”Bibi” Netanyahu och många av de stora israeliska ledarna och kommer starta en process som förhoppningsvis leder till fred.

– Hela mitt liv har jag fått höra att den svåraste dealen att göra är den mellan israelerna och palestinierna – låt oss överbevisa det, sa Trump och vände sig hoppfullt mot Mahmoud Abbas.

Lansera ett nytt initiativ

Enligt en källa till den israeliska tidningen Haaretz var Trumps syfte med mötet just att få med presidenten Abbas på det initiativ som Trump enligt tidningen väntas lansera under de kommande månaderna och som syftar på att återuppliva den fredsprocess som varit fryst sedan 2014.

Fredsuppdraget mellan Israel och Palestina har Trump gett till sin svärson Jared Kushner som han menar kommer att få till ”ett fantastiskt avtal”.

I februari besökte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Vita huset.

Då utlovade Trump att den amerikanska ambassaden kommer att flyttas från Tel Aviv till Jerusalem – ett uttalande som väckt starka reaktioner.

Trump redogjorde även att han släpper USA:s krav på tvåstatslösningen, vilket det motsätter inställningen som tidigare regeringar har haft.

I sitt allra sista framträdande som tidigare utrikesminister John Kerry gjorde sa han att en tvåstatslösning ”är den enda vägen framåt”.

”Måste erkänna Israel”

Trump förklarade efter mötet med Netanyahu sin ståndpunkt och sa att han trodde att en tvåstatslösning vore det ”lättaste”, men att han skulle acceptera båda lösningarna – och är nöjd med som båda parterna vill.

– Palestinierna måste erkänna Israel, annars kan inget avtal göras.

Trump har upprepade gånger kallat sig ”en vän till Israel”, och har en nära relation till Netanyahu. Samtidigt uppmanade Trump Netanyahu under deras möte att Israel bör hålla tillbaka bygget av bostäder på Västbanken.

Netanyahu omvaldes 2015 med löftet om att aldrig erkänna en palestinsk stat och löftet om att bygga tusentals nya bosättningar östra Jerusalem.

Något som försämrade relationen med Vita huset och den då sittande president Barack Obama – som vid flera tillfällen tidigare sagt att de israeliska bosättningarna är ett hinder för en tvåstatslösning.

Publisert:

LÄS VIDARE