McCain: Putin är ett större hot än IS

NYHETER

WASHINGTON. Rysslands president Vladimir Putin är det största hotet mot den globala säkerheten, större än terrororganisationen IS.

Det säger den republikanska senatorn John McCain.

McCain är också oroad över uppgifterna om att president Trumps svärson Jared Kushner ska ha velat ha en hemlig direktlänk till Putin.

1 av 3 | Foto: TT
John McCain.

I en intervju med tv-kanalen ABC på måndagen säger den republikanska senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain att president Trump gör honom ”mycket nervös” och att han känner oro över uppgifterna om att Trumps svärson, Jared Kushner, ska ha diskuterat att upprätta en hemlig kommunikationskanal mellan Ryssland och Trump-administrationen uppger The Guardian.

En idé som bland annat chefen för USA:s departement för inrikes säkerhet, John Kelly, försvarat och kallat för ”en bra sak”.

– Det här börjar bli allt mer bisarrt och det är inte någon tvekan om att den här FBI-frågan och hela Rysslandsfrågan är en skandal av betydande proportioner som kommer att följa oss ​under en längre tid, säger McCain.

”Putin större hot än IS”

McCain menade även att Putin är ett stort mot den globala säkerheten.

– Jag tror att han är det främsta och största hotet, större än IS, säger McCain och fortsätter:

– IS kan göra fruktansvärda saker men det är ryssarna som försöker att förstöra demokratins fundament, och det är att förändra utfallet av ett amerikanskt val. Jag ser ryssarna som den största utmaningen vi har.

Inte sett några bevis

McCain tillade dock att han ”inte hade sett några bevis” på att ryssarna hade lyckats, men att de försökte och försöker fortfarande ändra val.

Som exempel nämnde han bland annat det franska valet och sa även att Ryssland hade ”splittrat Ukraina, en suverän nation”, som anledning på varför han Putin bör betraktas som det största hotet med säkerheten.

Den republikanska senatorn påpekade även att ”ingenting har gjorts˝ sedan valet i november gällande försöket att påverka den amerikanska valprocessen och att USA borde svara med sanktioner mot Ryssland.

Hyllar Trump jämfört med Obama

Även kring frågan om de allierades oro över internationell säkerhet med Trump vid rodret erkände McCain att han är nervös ”då och då” men påpekade att han har stor tilltro till presidentens nationella säkerhetsråd.

– Jag tror att han mestadels accepterar deras råd och förslag. Men kan jag säga att han gör det hela tiden? Nej. Stör det mig? Ja, det stör mig.

Berömmer Trump för missilattacken

McCain var även tydlig med att han bedömer Trump utifrån vad han gör snarare än det han säger, och nämnde frågan om kemiska vapen i Syrien, där McCain menade att Trump, jämfört med sin föregångare Barack Obama, visat sig vara mycket mer handlingskraftig.

– Åtminstone såg vi kryssningsmissiler slå till som vedergällning.