”Tror inte att någon känner sig trygg här nu”

1 av 5 | Foto: KRISTER HANSSON
Gareth Davies hem var avspärrat när han kom hem. ”Enda anledningen till att jag tilläts komma hem var för att våra små barn var hemma med sin farfar”. Här med sonen Josh Round.

avPetter J Larsson

NYHETER

WIGAN. Sex personer har gripits i samband med terroristattentatet i Manchester. I eftermiddag tillkallades polisens bombgrupp efter att en man med ett misstänkt paket brottats ner på öppen gata - och lilla Wigan försattes i skräck.

– Jag tror inte att någon känner sig trygg här just nu, säger Thomas Rampling, 23, till Aftonbladet.

Småstaden Wigan försattes vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen i skräck när en man greps i samband med terroristattacken i Manchester. Det var i centrala Wigan, en halvtimme väst om Manchesters centrum, som en man i 20-årsåldern brottades ner av beväpnad polis och omhändertogs på öppen gata. Vid gripandet bar mannen ett rött paket som polisens bombgrupp kallades in för att undersöka. Polisen spärrade fram till 20-tiden på onsdagskvällen av flera av gatorna kring paketet, som såg ut som en röd väska. Enligt Daily Mail ska han ha varit på väg mot en buss.

– Vi var på väg hem när vi ser en stor polisvan här och hela området är avspärrat. Folk jag pratade med sa att mannen varit nära en buss, brottas ner och slängas in i en polisvanen, berättar grannen Ian Latichwaite, 44.

– Sedan kom en massa beväpnad polis och tömde området för att sedan spärra av det. Alla sa till oss att hålla oss borta, det var väldigt läskigt.

”Visste inte om det var en bomb”

Ian och hans gravida fru har bor innanför området som spärrades av och väntade i flera timmar på att kunna komma hem. Han berättar för Aftonbladet om rädslan kring tillslaget.

– Man visste inte om det var en bomb, om det var en kille med en kniv eller vad det skulle kunna vara. Och när så många poliser springer runt med gevär så blir man bara mer förvirrad. Speciellt med tanke på vad som hänt de senaste dagarna, säger Ian.

När Gareth Davies, 41, kom hem från jobbet tvingades han först vänta tjugo meter från sitt radhus - eftersom det ligger innan avspärrningarna.

– Enda anledningen till att jag tilläts komma hem var för att våra små barn var hemma med sin farfar. Ingen annan tilläts komma in, säger han.

”Gick förbi honom tidigare på dagen”

Hans fru, som inte vill ställa upp med namn, säger sig ha sett den gripne mannen på Upper Dicconson Street tidigare på dagen när hon gick förbi med sin 5-årige son.

– Jag gick förbi honom på gatan minuter tidigare, på väg hem från skolan med min son, säger frun.

– De har börjat hyra ut bostäderna här till lite skumt folk och jag la bara märke till honom eftersom jag tänkte att ”vad är det egentligen för område jag bor i”. Han såg lite berusad eller inte helt närvarande ut.

Kvinnan var först inte så orolig över alla poliser och avspärrningar kring sitt hus.

– Jag tänkte att de kanske bara var lite överförsiktiga med tanke på vad som hänt tidigare, men när bombgruppen kom in så blev jag rädd, säger hon.

När hon senare såg bilderna på den gripne mannen blev hon skräckslagen.

– Sekunden som jag såg den gripandet så vände sig magen ut och in. Jag är helt säker på att det var den gripne mannen - speciellt eftersom han gick på samma gata som han greps på, säger hon.

”Tror inte någon känner sig trygg”

Thomas Rampling, 23, bor i området och ser på hur polisen drar av de sista avspärrningarna från Upper Dicconson Street, där bombgruppen analyserat väskan.

– Jag tror inte att någon känner sig trygg här just nu, säger han.

– Jag kommer inte att åka kommunalt alls längre. Det är svårt att greppa vad som händer men de pratar ju om terroristnätverk och så och Wigan är ju en av de största städerna i Manchesterområdet så det är inte så konstigt att det finns länkar här också. Vi är ett litet samhälle och vi får stötta varandra och hålla ögonen öppna för sånt här.

– Vi har inte haft det så illa som i Belgien eller Frankrike, men det känns som att detta bara är början för oss.

Den sjätte personen kunde gripas senare på onsdagskvällen när polis gjorde ett tillslag mot en bostad i Blackley i norra Manchester och omhändertog en kvinna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Manchester