Här kan det bli värmerekord i helgen

avAdam Westin

NYHETER

Dags att damma av grillen och plocka fram stråhatten – lördagen bjuder på sol och uppemot 30 grader varmt i södra Sverige.

– Jag tror att vi kommer nå ett nytt årshögsta, säger meteorologen Maria Jönsson.

Men ovanför varmfronten blir det betydligt kyligare – mellan två grannstäder i södra Norrland skiljer det tio grader.

Den som längtar efter sommaren får en aptitretare i helgen.

I Götaland och Svealand blir det högsommarvärme, det vill säga temperaturer på över 25 grader.

Allra varmast blir det i östra delarna av södra Sverige.

– I östra Småland och Östergötland, det är där du kommer hitta de allra högsta temperaturerna. Jag tror att vi kommer nå ett nytt årshögsta, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Den som tänkt grilla bör vara försiktig. SMHI varnar för att risken för skogsbrand är stor eller mycket stor i Götaland och Svealand, risk för gräsbrand föreligger i hela Sverige. En mer exakt karta hittar du här.

Kontrast mellan norr och syd

Men i norra halvan av Sverige blir det inte i närheten av lika hett på lördag.

Varmfronten som håller de varma luftmassorna på plats ligger som en skiljevägg strax söder om Örnsköldsvik. I den ångermanländska staden väntas det bli 8 grader på lördag, jämfört med 18 grader i Sundsvall.

– Vi har ju en väldig kontrast mellan den södra och norra halvan av vårt avlånga land, säger Maria Jönsson.

Ovanför varmfronten, i Västerbottens län, Jämtland, Västernorrland och längre norrut blir det ostadigt väder och temperaturer på som mest 10 grader.

Kan bli åska på söndag

På söndag blir det fortsatt varmt i södra Sverige, men mer ostadigt. En kallfront smyger in över västra Sverige redan under lördagen, som på söndagen ger mer halvklart väder i Götaland och Svealand – även om det fortfarande är höga temperaturer.

– Med tanke på att det är så här varmt och fuktigt samtidigt som det trycker på en kallfront är det stor risk att det blir åska på vissa håll, kanske i Dalarna och Värmland, mitt på dagen på söndagen, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

På söndagen blir det ostadigt väder i norra Sverige när varmfronten förflyttar sig uppåt. I Lapplandsfjällen kan det även bli inslag av snö.

Ostadigt i nästa vecka

Efter helgen är högsommartemperaturerna borta för den här gången.

– Den här varmaste luften har då pressats bort med kallfronten som passerar under söndagen. Så det blir lite svalare i början på nästa vecka, med en del regnområden, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Sundsvall