”Houdini”-mördaren död – efter 35 års väntan

avAdam Westin

NYHETER

Efter att ha fått sitt dödsstraff uppskjutet sju gånger har han fått smeknamnet ”Houdini”.

Natten mot fredag dog Tommy Arthur av en dödlig injektion, 35 år efter att han dömdes till döden för att ha mördat sin älskarinnas make.

En domare var kritisk till domen och att Tommy Arthurs advokat inte fick ta med sig en telefon in till avrättningen.

Foto: AP TT NYHETSBYR N
Tommy ”Houdini” Arthur

En lång tids väntan på döden är över.

Natten mot fredag dog Tommy Arthur av en dödlig injektion i Holman Correctional Facility, i delstaten Alabama.

Tommy Arthur dömdes för mord 1982. Enligt åklagare hade han blivit lejd av sin älskarinna att mörda hennes make Troy Wicker, som sköts till döds. Som belöning skulle han få 10 000 dollar.

Undkom sju gånger

Själv har Tommy Arthur hela tiden bedyrat sin oskuld. Men fallet har prövats tre gånger och vid varje tillfälle har han dömts till döden. Guvernören Kay Ivey säger i ett uttalande att ”processen har säkerställt att den anklagades rättigheter har skyddats”.

Efter att ha undkommit dödsstraffet vid sju tillfällen har Tommy Arthur fått smeknamnet ”Houdini”, efter den berömda illusionisten och utbrytarkungen Harry Houdini.

Två planerade avrättningar har stoppats efter att Tommy Arthurs advokater överklagat domen, skriver CNN. I andra fall har advokaterna argumenterat för att en dödlig injektion i kombination med ett hjärtfel skulle orsaka Tommy Arthur fysisk smärta.

Hoppet kvar till sista andetaget

Efter många turer gav USA:s högsta domstol i torsdags klartecken för att verkställa dödsstraffet, kort innan beslutet skulle gå ut vid midnatt.

En domare, Sonia Sotomayor, motsatte sig då hon menade att det inte finns bevis för att läkemedlet midazolam som sövande läkemedel inte skulle skydda Tommy Arthur från smärtan av andra kemikalier, vilket skulle strida mot konstitutionen, skriver NBC. Sotomayor var även kritisk till att Tommy Arthurs advokat inte fick ta med sig en telefon till avrättningen.

In i det sista försökte advokaterna hitta ett sätt för Tommy Arthur att överleva.

”Tills jag tar mitt sista andetag kommer jag ha hoppet kvar. Jag vet inte hur man ger upp”, sade Tommy Arthur i en telefonintervju från ”death row” till NBC i förra veckan.