Flicka dog efter svår bakterieinfektion

NYHETER

En flicka från Stockholmsområdet har dött i en bakterieinfektion, rapporterar SVT.

Flickan var på en gymnasieresa till franska Alperna tidigare i vintras där en annan flicka drabbades av samma bakterie, men överlevde.

Flickan dog i maj och oroliga föräldrar och ungdomar har hört av sig till Smittskydd Stockholm, rädda för att fler ska ha drabbats av bakterien.

På resan till Alperna i slutet av februari, med 900 gymnasieelever från Stockholmsområdet, smittades en flicka av en meningokockbakterie och fick en smittsam hjärnhinneinflammation. Hon blev svårt sjuk och behandlades på plats. Flera elever, bland annat de som delat hotellrum med flickan, behandlades förebyggande med antibiotika.

I maj dog den andra flickan av samma bakterie – och nu informerar Smittskydd Stockholm i ett brev om att den avlidna flickan troligen inte smittats under resan, utan efteråt.

”Sannolikheten bedöms därför som väldigt låg att ytterligare personer ska smittas och blir svårt sjuka med de åtgärder som vidtagits.”

– Det är två separata fall vilket är väldigt ovanligt. Det har hört av sig många oroliga personer men vi bedömer att vi vidtagit de nödvändiga åtgärderna, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Alperna